Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 28 березня 22:15
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

27 декабря 2011, 08:09

Сергій Рижук: «Добиватися позитиву не на відсотки, а у рази»

16 грудня голова облдержадміністрації Сергій Рижук провів прес-конференцію для журналістів області за підсумками роботи за 11 місяців поточного року. Дещо про те, що маємо. У наданому для працівників ЗМІ прес-релізі до прес-конференції, зокрема, зазначено, що цьогоріч місцевим бюджетам передбачено рекордний обсяг субвенції з Державного бюджету - 130,6 млн.грн. Це майже у 8 разів більше, ніж торік
Область посідає перше місце в Україні за темпами зростання роздрібної торгівлі і друге - за динамікою зростання промислового виробництва. За 11 місяців промисловість області зросла на 20,5%, тоді як в середньому в державі - 8,9%.

Податкові надходження до бюджету від суб'єктів малого підприємництва за 9 місяців зросли на 150% і склали 268,9 млн.грн.

За 10 місяців приріст виробництва аграрної продукції становить 238 млн.грн. і сягає 3,2 млрд.грн., в тому числі 2 млрд.грн. - продукція рослинництва, 1,2 млрд.грн. - тваринництва.

За цей період експорт молока і молочних продуктів зріс утричі, котлів, обладнання та механізмів - удвічі, виробів з каменю - на 54%, паперу і картону - на 52%, виробів з чорного металу - на 36%.

Прямі іноземні інвестиції у промисловість зросли майже на 20 млн. доларів США.

Приріст будівельно-монтажних робіт до минулого року становить 36,7%.

Введено в експлуатацію 126 км газових мереж, газифіковано 10 населених пунктів, до кінця року буде введено ще 8 об'єктів газифікації.

Фінансування галузі охорони здоров'я збільшилось на 42,9 млн.грн., спорту - на 3,2 млн.грн. Вперше з обласного бюджету виділено цільові кошти в сумі 700 тис.грн. на обстеження та початок реконструкції центрального в Житомирі стадіону та 1 млн.грн. - на будівництво капітальних приміщень стадіону "Спартак".

Область посідає перше місце за охопленням освітою дітей 5-річного віку та відновленням роботи дошкільних навчальних закладів. На підготовку закладів освіти спрямовано 33,5 млн.грн., у тому числі майже 14 млн.грн. коштів субвенції з Державного бюджету, що в 1,6 раза більше, ніж у минулому році.

З коментарів губернатора

У своєму вступному слові Сергій Рижук сказав, що ставить за мету "добиватися позитиву не на відсотки, а у рази". "Я чекав, як людина, як фахівець, який повернувся до себе додому, - сказав Сергій Миколайович, - що не тільки економіка, а й люди, як основний творець і носій прогресу і свого життя, сприймуть нас, наші організаторські здібності, якщо не таланти, і економіка, і люди відгукнуться конкретними результатами. Так і відбулося. Це не заслуга губернатора, його заступників і управлінь. Це - заслуга, кажу без пафосу, наших людей".

Завдяки чому, скажімо, обсяги добувної промисловості зросли в 1,6 раза? Сергій Рижук розповів, що на початку йому не було відомо, скільки в області є кар'єрів з видобутку каменю і гранітів. Спершу надали інформацію про буцімто 300 кар'єрів. Після першої перевірки кількість кар'єрів зросла до 500. Третя ревізія зафіксувала 812 кар'єрів.

Неправдива звітність існувала й щодо прибутків власників кар'єрів, яких тим часом, за словами очільника області, "роз'їжджало Житомиром на джипах стільки, що важко було з ними розминутися".

В результаті вжитих контрольних заходів надходження до бюджетів від діяльності кар'єрів зросли майже у 2 рази.

Головний принцип обласної влади у стосунках з виробничниками полягає в тому, щоби не заважати їм працювати. "Для нас в облдержадміністрації, - наголосив промовець, - є надзвичайною подією, коли через контролюючо-перевіряючі органи зупиняється те чи інше виробництво. Але при цьому ми маємо забезпечувати життя і здоров'я людей. Слава Богові, це нам вдається".

З огляду на здобутки, Сергій Рижук прогнозує таку перспективу: "Ми, - сказав він, - виходимо на рівень, що дозволить області не тільки позбутися депресивного стану, вона стане індустріально-аграрною з високим рівнем економіки, вирішення соціальних програм".

На користь такого висновку свідчить, на думку губернатора, набутий досвід швидкого будівництва нових підприємств - за 45-80 днів. Як приклад, він назвав входження в область за 80 днів відомої компанії "Нібулон".

Ще один приклад - будівництво супермаркету німецькою компанією "Метро" - із 16-тьма рядами касових апаратів, 308-ма місцями для автостоянки. "Але найголовніше те, - підкреслив Сергій Рижук, - що ціна товарів тут буде на 15-20% нижчою. Ми домовилися з "Метро", що обов'язково буде лінія товарів органічного походження, щоб ми не боялися купувати собі і дітям сосиски і дитячу ковбасу".

Голова ОДА перераховував ряд позитивних змін у аграрному секторі. Так, область вже не завозить картоплю з Єгипту, а вдосталь має власної. Відновлено цукрову галузь. Збільшення посівних площ під ярою пшеницею дозволило зібрати її 375 тис. тонн, а валовий збір зерна сягнув 1,5 млн.тонн. "На півдні країни, де зона ризикованого землеробства, - сказав Сергій Рижук, - і на сході цього року не зійшли озимі, тож Житомирщина у наступному році стане житницею України, оскільки у нас зійшли хліба, і ми сіяли-пересіяли". Нинішнього року в сільське господарство вкладено коштів з обласного бюджету у 10 разів, з Державного бюджету - утричі більше торішнього. Кредитування селян з 40 млн.грн. у минулому році цьогоріч зросло до 108 млн.грн. Рентабельність сільськогосподарського сектору становить 18%.

Хоча здобутки у тваринництві є значно меншими, ніж у рослинництві, однак область є лідером в Україні з виробництва молока на душу населення, а за кількістю корів посідає четверте місце.

Голова облдержадміністрації досить детально розповів про справи в будівництві. За обсягом капіталовкладень у цю галузь область вийшла на перше місце. Державні субвенції проти минулого року тут зросли у 8 разів.

Водночас, зазначив Сергій Рижук, недостатнім є житлове будівництво, хоча й спостерігається тенденція його нарощування. Головна причина відставання будівництва житла від потреб у ньому полягає у відсутності в людей коштів на його купівлю.

Сергій Миколайович навів приклад, що у збудованому 178-квартирному будинку викуплено лише 11 квартир. На його думку, подолати житлову кризу може лише нова кредитна політика, що цілком залежить від волі органів вищої державної влади.

З відповідей на запитання

Чи досі вірить губернатор у реальність соціального житла в селі Зарічани за 60 тис.грн., як він це обіцяв раніше?

- Через несприятливу кредитну політику цей проект "завис". Якщо спершу будувати одну кімнату, а потім добудовувати решту, то такі проекти, коли в людей бракує коштів, для нашого краю є реальними.

Чи буде Сергій Рижук балотуватися в нардепи?

- Для мене ще не стояло це питання. Все буде залежати від стану здоров'я. Я маю бажання працювати далі. Якщо дозволить Президент, то ще попрацюю на цій посаді. Скаже "ні", то знайду іншу роботу...

В онкогематологічному відділенні обласної дитячої лікарні діти помирають через відсутність грошей для лікування. Аби позбутися таких випадків, на рік потрібно 3,5 млн.грн...

- Так, у нас час від часу є випадки, коли потрібна велика фінансова допомога, щоби врятувати дитину. Але за такими фактами не треба не бачити реальні позитивні зрушення в медицині області. Із 60 млн.грн. додаткових коштів 45 млн.грн. ми віддали медицині. Губернаторський фонд на 99% іде на допомогу у лікуванні людей. Я розумію, що потрібно мати великий ресурс на такі випадки. Але поки що ми безсилі... Житомирщина має проблему, коли відмовляють в людей нирки, і ми в цьому році довели кількість апаратів штучної нирки до 31. Це - дуже дороговартісна річ... Якщо виникають конкретні випадки, то давайте зберемо гроші і допоможемо врятувати дитину.

Начальник планово-економічного відділу ТТУ на конференції трудового колективу розповіла, що в області продовжують несправедливо ділити державну субвенцію. Якби її надали ТТУ на рівні середньореспубліканської частки, то підприємство одержало б у поточному році ще 4,1 млн.грн. Несправедливий щодо ТТУ розподіл субвенції став причиною його фінансової кризи. Колишній начальник управління СБУ в області Сітар своїм листом тодішньому голові ОДА Забелі передрікав нинішню ситуацію в ТТУ саме через несправедливий щодо нього розподіл субвенції. Коли цьому буде покладено край? Адже на конференції ТТУ ви не зреагували на інформацію начальника планово-економічного відділу.

- Не відреагував, бо мене ніхто про це не запитував... Справа в тому, що ми так відпрацювали порядок розподілу субвенції, що левова частка її йде на Житомир, значить, на ТТУ. Якраз те, що робив Забела, ми перекреслили і зробили так, що 3/4 субвенції йде на ТТУ. І зараз, коли я попросив у першого віце-прем'єр-міністра Клюєва 8 млн.грн. і вже прийшло 3 млн. 990 тис.грн., то ми не стали дивитись ні на які розподіли, а я видав розпорядження, і усі ці гроші віддали ТТУ. З обласного бюджету в цьому році віддали ТТУ 11 млн.грн. і купили за кошти області 5 трамваїв.
Автор статті: Антон БЕЗДІТКО

За матеріалами: Житомир Експрес
Погода, Новости, загрузка...