Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 19 квітня 17:47
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

30 января 2012, 09:46

Про «Ялинку», канікули і відповідальність дорослих перед дітьми

Недитячі результати дитячих канікул із міліцейських зведень непокоять і змушують нагадати про відповідальність дорослих перед дітьми

Про «Ялинку», канікули і відповідальність дорослих перед дітьми
Упродовж різдвяних та новорічних свят до територіальних підрозділів міліції Житомирщини було доставлено близько 200 підлітків, 129 з них вчинили адміністративні правопорушення (найчастіше – вживали спиртне на вулиці та у громадських місцях), ще 27 скоїли злочини (як правило, крадіжки).

Упродовж останніх кількох десятиліть критерії, за якими оцінюється успішність людини, кардинально змінилися в сторону матеріальних чинників. А відтак бажання й прагнення особистості часто не відповідають її потенційним можливостям. І якщо дорослий ще може розібратись у ситуації та співставити бажане й дійсне, то діти, дуже часто, не мають чітко сформованого орієнтиру реальної оцінки дійсності.

Імпульсивні бажання мати власні кошти, мобільний телефон, комп’ютер чи ноутбук такий же, як у однокласника, змушують вимагати їх у батьків або ж шукати шляхів задоволення амбіційних потреб. Відсутність у родині взаєморозуміння та взаємоповаги, інших духовних цінностей - і перекіс у сторону матеріальних благ набуває загрозливих масштабів. У залежності від життєвих обставин та дорослих, які поряд, підліток або отримує гроші і самостійно йде розважатись – звідси куріння, вживання алкоголю та наркотиків неповнолітніми, або ж не отримує гроші і йде їх шукати – звідси крадіжки з машин, дач, недобудованих будинків, підприємств і т.д. речей, які згодом можна перепродати або здати на металобрухт.

Сьогодні, констатують працівники кримінальної міліції у справах дітей, до категорії, так званих, кризових сімей потрапляють не лише неблагополучні родини з точки зору їх матеріального, але й морального стану. Як розповів начальник ВКМСД УМВС України в Житомирській області Валерій Ратинський, упродовж вказаного періоду за невиконання обов’язків по вихованню дітей до адміністративної відповідальності 114 осіб. Окрім того, упродовж декількох тижнів січня правоохоронцями зафіксовано 17 фактів втягнення дорослими дітей у пияцтво, 3 – у вчинення злочинів, 10 фактів продажу їм алкогольних напоїв та тютюнових виробів, 9 випадків насильства у сім’ї над неповнолітніми.

У Коростенському районі старший друг запропонував молодшому поцупити з двору сусіда мопед. Інший «добродій» покликав з собою 17-річного парубка, щоб викрасти у Житомирі з території підприємства акумулятори. Але найбільш цинічною є наука вітчима, жителя Червоноармійського району, який запропонував 16-річному пасинку разом вчинити крадіжку чужого майна.

Діти, зважуючись на подібні вчинки, у силу певних суб’єктивних та об’єктивних обставин, навряд чи, розуміють правові категорії правопорушення і злочину та покарання за них, а от дорослі просто зобов’язані усвідомлювати ступінь своєї відповідальності перед дітьми і за власні вчинки, і за їх майбутнє.
Автор статті: Алла Ващенко

За матеріалами: Житомир Експрес
Погода, Новости, загрузка...