Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 12:10
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

22 марта 2013, 09:49

Відома житомирянка Тетяна Пашкевич пише чарівні вірші!

Для Її Величності Поезії мало одного свята - вона вічна. Бо живе серед нас щодня, завжди і всюди. З нагоди Всесвітнього Дня поезії звертаюся до кожного - зачитайте сьогодні хоча б один вірш: собі, чоловіку чи дружині, мамі чи тату, дитинчаті, друзям, знайомим… Свій чи чужий - байдуже.
Відома житомирянка Тетяна Пашкевич пише чарівні вірші!
Це сильна енергетика, яка наповнює життя сенсом, надихає, змушує задуматися, додає позитиву і робить нас кращими. Прочитайте зворушливі рядки, які рифмуються наче серцем, вигадані, чи взяті з життя, з буденності. Словом пробудіть в собі весну й бажання творити, наснагу до життя.

Я розповідала вірші в школі на художніх вечорах, різних заходах. Любити поезію ще з дитинства мене навчила мама. Разом ми вчили вірші, а потім я стояла довго перед дзеркалом, тренувалася «гарно вимовляти». Особливо запам’яталася розказана мною у віці 10-11 років «Молитва до мови». Тоді я мало що не зламала язик, тому що у ній багато надзвичайно яскравих епітетів, архаїзмів та історизмів, складних художніх засобів і стилістичних прийомів. Різнотипні довгі складні речення, релігійна тематика… Ось для прикладу: «А із того зловісного валуєвського тирловища, де густо родить чортополох звиродніння, осот безпам'ятства, блекота запроданства, кукіль здрібнілого мислення, будяки бездуховності…». Навіть зараз складно вимовляти… Після цієї вивченої молитви - вірші за шкільною програмою я вже «лузала, як насіння». Почала читати Байрона, Шекспіра. Сонети останнього на англійською мовою довелось 5 років поспіль розповідати в університеті. Я й досі їх пам’ятаю, як кажуть, розбудіть серед ночі - розкажу спросоння. Але люблю мою рідну українську солов’їну мову - поезію Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Ліни Костенко, Василя Симоненка.

Як на мене, вірші допомагають передати стан душі. Коли хочеться плакати чи сміятися, радіти чи сумувати… Дощ, кава чи чай, день чи ніч, навіть без світла - з записником у телефоні...
Ось останній, написаний для моєї хорошої подруги. Вона переймалася розлукою з коханим, якому присвятила 6 найкращих молодих років. Весняний авітаміноз, депресія - класичний набір, який мене надихнув.

Ця ніч, що безжально краде день,
Цей дощ, що ховає за обрієм сонце,
І соловей не співа вже пісень…
Знову сум заглядає в віконце.

Безжальна доля, наче той «палач»
Шматками рве й тривожить душу.
На серці пусто й чути тонкий плач.
Навіщо так страждати мушу?

…Сонячний день, що після ночі,
І не страшна вже тая злива,
І знов сіяють від радості очі!
Життя - прекрасне, доля - ти мінлива!

Чуєш як лунає пташиний спів?
Хочеш смутку - сумуй, кохання - закохуйся!
Вірний шлях знайти ти зумій!
Живи ж, твори та насолоджуйся!


Отож-бо, читайте, пишіть, творіть, кохайтеся! Давайте разом пробуджувати весну!
Автор статті: Тетяна Пашкевич

За матеріалами: http://expreszt.com.ua
Погода, Новости, загрузка...