Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 19 квітня 18:07
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

13 апреля 2013, 22:35

Кошти для безкоштовного лікування чорнобильців Житомирщини є. Щоправда не на все

Головною проблемою лікування постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС людей і надалі залишається недостатнє та нерівномірне фінансування відповідної державної програми.
Найпевніше, саме тому дана тема стала предметом розгляду під час останнього "круглого столу", організованого громадською радою при облдержадміністрації, яку нещодавно очолив безпосередній учасник ліквідації наслідків цієї аварії Леонід Антонюк. У переддень 27-х роковин однієї з найбільших техногенних катастроф на захід були запрошені і взяли у ньому участь активісти громадських організацій (в т.ч. чорнобильських, яких тільки на Житомирщині легалізовано понад півсотні), керівники обласних органів влади, медичних установ та депутати місцевих рад.

Учасники "круглого сталу" відзначили, що збільшення фінансування на придбання медикаментів для 9482 потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС І-ї категорії в області справді має позитивну тенденцію. Так, якщо у 2009 році було виділено тільки 29 тис. гривень, у 2010 - 96 тис. грн., у 2011 - 546 тис. грн., то у минулому ця сума зросла до 3 808 тис. грн. На поточний рік взагалі передбачено понад 6 млн. грн.

І хоч навіть зазначеної останньою суми недостатньо для того, щоб безкоштовно стаціонарно пролікувати найбільш підкошених "чорнобильським мирним атомом", не меншу тривогу викликає і те, що наявні кошти використовуються не ефективно та не всі. Так, за період з 1 липня 2012 року по 1 квітня 2013 року на медикаменти та витратні матеріали для інвалідів, інвалідність яких пов'язана з наслідками аварії на ЧАЕС, використано лише 102 тис. 572 грн. (4,3% загальної суми). Причому 24 (із 31) лікувальні заклади станом на 1 квітня поточного року не використали жодного медичного препарату. Відмовляються від вищезазначених медикаментів і деякі районні лікарні, пояснюючи такі свої дії відсутністю хворих даної категорії.

Значно гірший стан справ із забезпеченням потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС безкоштовними ліками за рецептами через аптеки. Зокрема, в обласному центрі 8572 особи (з яких 38 - ліквідатори І-ї групи інвалідності) змушені займати черги з п'яти годин ранку до двох таких аптек, бо вони відпускають медикаменти лише на 19 тис. грн. щомісяця, яких на всіх не вистачає. Сумна дійсність змушує людей, які врятували світ ціною власного здоров'я від куди страшніших згубних наслідків, до дій, що, здавалося, назавжди залишилися у минулому.

З метою посилення контролю та запобігання зловживанням при використанні медикаментів, передбачених для безкоштовного лікування постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС населення, учасники заходу ухвалили низку рекомендаційних для органів влади та медичних установ рішень. Зокрема департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації запропоновано забезпечити під час стаціонарного лікування постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС першочергове застосування безкоштовних медикаментів. А використані ліки, придбані за бюджетні кошти, відображати у спеціальному бланку, який обов'язково підклеювати до історії хвороби пролікованого.

Зі свого боку заступник керівника зазначеного департаменту Валентина Грищук звернулася за допомогою до засобів масової інформації - проханням донести до відома громадськості інформацію про те, що відповідно до бюджетної програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та наказу Департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації від 31.05.2012 року № 394 у лікувальних закладах області інваліди, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, забезпечуються лікарськими засобами та виробами медичного призначення безкоштовно. Перелік таких медикаментів у кожному лікувальному закладі формується на підставі заявки головного лікаря та оприлюднюється на дошці оголошень.
Автор статті: Василь СТАХ

За матеріалами: http://expreszt.com.ua
Погода, Новости, загрузка...