Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 12:28
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

23 ноября 2011, 08:54

Свободівці вшанували пам'ять героїв Базару, які полягли за Україну

«Стоячи тут, біля підніжжя цього пам’ятника, читаючи прізвища наших героїв, хочеться говорити про них, хочеться схилити перед
Житомирська обласна організація Всеукраїнського об'єднання «Свобода» 19 листопада організувала ряд заходів, пов’язаних із вшануванням пам'яті полеглих героїв Другого зимового походу армії УНР 1921року у с. Базар Народицького району для.

Прибув сюди і лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. У своєму виступі він навів аналогію із тими трагічними часами і сучасністю.

«Стоячи тут, біля підніжжя цього пам’ятника, читаючи прізвища наших героїв, хочеться говорити про них, хочеться схилити перед ними голови, подякувати їхнім батькам, які народили та виховали їх такими. Але не можемо не повернутися до подій сьогодення, не можна не дивитися на ту несправедливість та зраду, яка панує. Ніби створили в Києві Комітет опору диктатурі, ніби об’єднали всі політичні сили та громадські організації, провели спільно святкування 20-ої річниці Незалежності, ніби й думаємо про парламентські вибори, щоб змінити систему влади, погнати цей антинародний режим Януковича. Здавалося все ніби в порядку, домовилися. Ні, знайшлися тепер такі, які пояснюють чому вони з януковичами проголосували за закон про вибори. Справа не в тому, що вони виторгували. Справа в тому, що в принципі з бандитами не можна було сідати за стіл переговорів. Ну хіба ті хлопці з Базару сіли за стіл переговорів з Котовським? Не пішли вони на компроміс. Чому тоді сучасні українські політики, які себе називають патріотами, нас українців, переконують, що треба було домовлятися? Вони досягли компромісу з тими, які сплять і бачать як знищити, зруйнувати, забрати усе українське», - наголосив Олег Тягнибок.
Голова Житомирської обласної організації ВО «Свобода» Сидір Кізін зауважив, що справа полеглих за Українську державу герої Базару попри все стала взірцевою для наступних поколінь українців.

«700 героїв лежать у цій землі – це велика втрата для України. Кожна людина на вагу золота, адже вони пішли за покликом серця. Їх ніхто не змушував до цього вчинку. Але ніяка ціна не може бути високою, коли мова про волю та свободу власної Батьківщини. Якби того дня українців було в десять разів більше, Україна ніколи не втратила б своєї незалежності. Ми б не мали сім мільйонів безневинно вбитих 7 мільйонів жертв голодомору. Ці герої загинули, але надихнули покоління Степана Бандери, Олега Ольжича, Тараса Бульби-Боровця. Вже за 20 років на цих землях постала «Поліська Січ», постала могутня Українська повстанська армія», - сказав Сидір Кізін.

Довідка: 17 листопада 1921 в селі Малі Міньки (нині знято з обліку) поблизу Базару у ході Другого Зимового походу в бою з радянськими військами (9-та Кримська кавалерійська дивізія Котовського) зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Тютюнника. Понад 400 повстанців загинуло, деякі, щоб не потрапити до рук більшовиків, заподіяли собі смерть, 537 опинилися в полоні. З останніх десятки поранених померли, 41 офіцера піддали подальшим допитам, решту – 359 засуджено на смертну кару. Після суду полонених перевели до Базару і розмістили в церкві. 23 листопада 1921 р. в Базарі більшовиками було розстріляно 359 полонених учасників походу, з яких ніхто не погодився перейти на службу до Червоної Армії. Пам’яті цих подій споруджено Меморіальний пам'яті жертв більшовицького терору
За матеріалами: Житомир Ескпрес
Погода, Новости, загрузка...