Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Субота, 20 квітня 13:43
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

29 ноября 2011, 09:18

Олевська «Свобода» проти увічнення катів

Вперше в области це питання пропонується вирішити комплексно – одночасно звільнитися від використання в топонімічних назвах
Свободівці Олевська послідовно виконують власну передвиборчу програму в частині національної пам’яти. Після встановлення пам’ятного знаку на честь заснування Олевської республіки, фракція ВО «Свобода» в Олевській міській раді поставила вимогу до міської влади виконати укази Президента України № 250/2007 та № 432/2009, в яких йдеться і про перейменування населених пунктів, вулиць, площ, провулків, проспектів, парків, скверів у населених пунктах України, назви яких пов'язані з іменами осіб, причетних до вчинення Голодомору-геноциду в Україні.

Вперше в области це питання пропонується вирішити комплексно – одночасно звільнитися від використання в топонімічних назвах міста імен комуністичних головорізів. Як відомо, нещодавно депутати-свободівці вже виносили питання про перейменування вулиць на сесію міської ради – не вистачило одного голосу для прийняття рішення. Хоча, попередньо погодились підтримати це питання 21 депутат, при голосуванні їх виявилось вже лише 16… Дехто не з’явився. Тоді Олевська районна організація ВО «Свобода» заявила, що це питання буде неодмінно підняте на наступних сесіях, позаяк свободівці не звикли дурити виборців та не виконувати обіцянок.
І ось в понеділок, 28 листопада о 16 годині, в залі зібрань міської ради, за пропозицією фракції ВО «Свобода», в Олевську скликаються громадські слухання. Громаді міста, де творилась УПА «Поліська Січ», пропонується розглянути питання перейменування таких вулиць райцентру, як Постишева, Косіора, Кірова, Петровського, Калініна та Куйбишева, позаяк всі ці особи мають причетність до вчинення геноциду української нації. Їм пропонується надати нові імена: Олени Теліги, Олега Ольжича, Гетьмана Виговського, Олексія Опанасюка, Гетьмана Сагайдачного та Василя Стуса. Свободівці звертаються до небайдужих олевчан з проханням про підтримку, адже не за такий Олевськ боровся славний отаман Тарас Боровець.

26 листопада, голова Олевської «Свободи» Юрій Ковалінський оприлюднив звернення до депутатів, яким розглядати ці питання на наступних сесіях:

«Сьогодні, у цей скорботний для України день, запалюючи свічки пам'яті за загиблими під час штучно створеного голодомору 1932-33років, якщо ми дійсно українці і поважаємо себе, своїх пращурів та свою історію, закликаю депутатів Олевської міської ради бути послідовними, зробивши наступний логічний крок та підтримати ініціативу депутатів від ВО"Свобода" з питання перейменування вулиць, які на жаль, на двадцять першому році незалежности України ще носять імена Постишева, Косіора, Кірова, Петровського, Куйбишева, Калініна та інших, причетних до організації Голодомору-геноциду 1932-33 років, осіб. Закликаю депутатів всіх рівнів ініціювати виконання Указів Президента України №250/2007, №432/2009 в частині перейменування вулиць та населених пунктів, назви яких пов'язані з особами, причетними до організації та здійснення Голодомору-геноциду 1932-33років та політичних репресій. Потрібно раз і назавжди вирішити це питання, адже це у ваших можливостях. Топонімічні назви вулиць, парків, майданів, українських міст, сіл та містечок мають носити назви та увічнювати імена українських героїв, або, принаймні тих людей, що не чинили зла українцям та не спокушались на вкраїнські землі».

Довідка. З Програми захисту українців:
- Ліквідувати і заборонити використання знущальних щодо українців імперсько-більшовицьких символів, відзначень дат, пам’ятників та назв на честь катів України. Заборонити встановлення на території України будь-яких імперських пам’ятників та символів, які прославляють історію держав-окупантів.
За матеріалами: Житомир Експрес
Погода, Новости, загрузка...