Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Вівторок, 19 березня 08:56
Анонси
В епіцентрі
У Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна Вовк
У Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна Вовк
У Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’яЖитомирські рятувальники зустріли черговий евакуаційний потяг з Донеччини

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

21 декабря 2020, 07:12

Сокирою по рукам: Поліція розслідує травмування жительки Житомирського району під час сімейного конфлікту

У результаті з’ясування стосунків 55-річний співмешканець жінки завдав їй удар сокирою по руці. Лікарі діагностували перелом одного з пальців. Нині у рамках досудового розслідування поліцейські встановлюють всі обставини та закликають полісян не мовчати у разі домашнього насильства.

16 грудня до Житомирського районного відділення поліції звернулась 51-річна жителька с. Левкова. Жінка розповіла, що під час конфлікту зі співмешканцем отримала травму руки.

Дільничні офіцери поліції з’ясували, що між цивільним подружжям увечері 14 грудня виник конфлікт, у ході якого чоловік вхопився за сокиру та вдарив жінку по руці. Травмована втекла з дому, аби врятуватися від агресора. Медики діагностували у жінки перелом пальця правої руки та ушкодження м’яких тканин.

Відтак відомості про подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 122 (Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) КК України. Поліцейські вилучили слідову інформацію, провели інші першочергові заходи. Триває з’ясування всіх обставин.

- Під час спілкування жінка розповіла, що конфлікти в сім’ї траплялися і раніше, особливо коли чоловік вживав спиртне. Але вона ніколи не розповідала про це стороннім та не зверталась про допомогу, сподіваючись, що все якось залагодиться, - розповідає начальник сектору превенції Житомирського районного відділення поліції Олександр Іванцов. – На жаль, така ситуація непоодинока. Водночас законодавством передбачено низку дієвих засобів впливу на домашніх насильників.

Зокрема, Законом України «Про запобігання і протидію домашньому насильству» передбачено винесення кривднику термінового заборонного припису працівниками поліції у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

Цей припис може містити такі заходи: зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборону на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. Під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання (перебування) постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житлове приміщення.

У той же час відносно кривдника складаються адміністративні матеріали за ст. 173 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення. За такі протиправні дії передбачено штрафні санкції або громадські роботи чи адміністративний арешт до 7 діб, а у разі повторного вчинення такого правопорушення – до 15 діб.

Крім того, статтею 1261 (Домашнє насильство) ККУ передбачено кримінальну відповідальність у разі умисного систематичного вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. Відповідно такі дії караються громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

Відтак правоохоронці закликають звертатися за допомогою до поліції, соціальних служб та громадських організацій, які разом у взаємодії можуть допомогти розв’язати проблему домашнього насильства.

Нагадаємо, з початку року поліцейські Житомирщини зафіксували понад 12,2 тисячі фактів домашнього насильства. А 10 грудня у центрі Житомира за участі поліцейських відбулась підсумкова акція у рамках «16 днів проти насильства».
Погода, Новости, загрузка...