Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 19 квітня 01:39
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

13 января 2012, 08:04

Головне управління Держкомзему: Земля належала і належатиме виключно українському народу

Подарувати земельну ділянку можна тільки найближчим родичам. Знову ж таки, якщо в однієї людини у власності виявляється понад
Головне управління Держкомзему: Земля належала і належатиме виключно українському народу
Чим ближче Україна наближається до повноцінного ринку землі, тим більше точиться дискусій навколо цього питання. Наведемо декілька тез, що найбільш хвилюють громадян.

Держава не дозволить іноземцям ні в якому разі купувати сільськогосподарські землі
Згідно із законопроектом «Про ринок земель» землі сільгосппризначення зможуть купувати виключно громадяни України, місцеві ради і держава. Іноземцям не дозволяється купувати землю і володіти нею. Сьогодні є рідкісні випадки, коли іноземці мають у власності паї - це відбулося в результаті отримання спадщини дітьми, котрі змінили громадянство. У такому випадку вони зобов'язані протягом року провести відчуження цієї землі. З метою не допущення на ринок іноземців землю не дозволяється купувати і юридичним особам.

Олігархи та інші багатії не зможуть масово скуповувати сільгоспземлі, в тому числі і на підставних осіб
Законопроект жорстко регламентує можливості потенційного покупця: граничний можливий максимум землі «в одні руки» не більше 100 га; надання податкової декларації для підтвердження прозорості доходів при купівлі землі; антимонопольна перевірка покупця на зв'язки зацікавлених осіб, родинні та підконтрольні зв'язки.

Подарувати земельну ділянку можна тільки найближчим родичам. Знову ж таки, якщо в однієї людини у власності виявляється понад 100 га (успадкувала, отримала у подарунок), вона зобов'язана протягом року здійснити відчуження зайвих гектарів.
Спекулювати сільгоспземлею немає сенсу, оскільки вводиться державне мито на перепродаж. Наприклад, у перший рік буде це 100 відсотків від нормативної грошової оцінки землі - в середньому 20 тисяч гривень з одного гектара, тобто в кілька разів вище, ніж передбачувана ціна первинного продажу.

Реформа спрямована на відродження села і переорієнтацію земельних відносин від великого агробізнесу до домінування і розвитку фермерства, малого та середнього бізнесу в селі
Реформа спрямована на делатифундизацію і в найближчі роки великі агрохолдинги мають значно економити. Це одна з причин, чому юрособам заборонили не тільки купувати, а й взагалі володіти землями сільгосппризначення. Фермерів, як юридичних осіб також виключили з переліку покупців, але сам фермер як фізична особа - громадянин України так само зможе купити землю.

Фермери і дрібні товаровиробники, на яких і тримається село, просто не можуть конкурувати з великими агро холдингами. Для вирівнювання конкурентного середовища вводиться обмеження на оренду - не більше 6 тис. га в одному районі і не більше 5 відсотків земель однієї області з урахуванням пов'язаних між собою осіб (тобто один агрохолдинг не може роздробитися на декілька більш дрібних і продовжувати і далі орендувати сотні тисяч гектарів).
Державний земельний банк підтримає малий і середній бізнес дешевими кредитами під заставу землі, а вони, у свою чергу, забезпечать село новими робочими місцями.

Законопроектом «Про ринок земель» передбачається внести зміни до закону про реєстрацію фізичних і юридичних осіб та зобов'язати їх перереєструватися за місцем знаходження земельного масиву. А також прийняти закон, що зобов'язує орендарів відраховувати 1 відсоток від нормативної грошової оцінки землі до бюджетів сільських рад для соціально-економічного розвитку, а це - сотні тисяч гривень щорічно.
Світ фактично немає випадків абсолютно вільного ринку землі, тому держава вводить низку найжорсткіших обмежень, щоб запобігти обезземелення селян, скупку землі, спекуляцію та інші зловживання. У результаті землю купуватимуть тільки ті, хто дійсно планує на ній працювати, а у землі нарешті з'явиться ефективний господар.


Прес-служба Головного управління
Держкомзему у Житомирській області
За матеріалами: Житомир Експрес
Погода, Новости, загрузка...