Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Вівторок, 16 квітня 10:25
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

12 февраля 2012, 18:20

На Житомирщині земельні махінації продовжують цікавити прокуратуру

Захист інтересів держави та прав громадян в екологічній сфері та земельних відносинах – пріоритетний напрям у діяльності прокуратури
Правозахисна діяльність природоохоронної прокуратури має важливе значення для держави і суспільства. Питання здійснення нагляду за додержанням природоохоронного законодавства особливо актуальним є і для Житомирщини, краю, багатого природними ресурсами, родючими грунтами.

Важливість цього напрямку діяльності органів прокуратури підтверджують цифри та факти порушень чинного законодавства, встановлені під час прокурорських перевірок. Упродовж 2011 року Житомирським міжрайонним природоохоронним прокурором за результатами правозахисної діяльності порушено 11 кримінальних справ стосовно службових осіб. За результатами їх розслідування до суду направлено 8 кримінальних справ, відшкодовано державі 814 тис. грн. коштів та накладено арешт на майно на 837 тис. грн.

У цілому за минулий рік прокуратурою внесено 80 подань та приписів, за якими відшкодовано державі майже 1 млн. грн., притягнуто 58 осіб державних контролюючих органів до дисциплінарної відповідальності. Опротестовано 57 незаконних актів органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

За результатами пред’явлених природоохоронною прокуратурою позовами судами задоволено рішень на суму понад як півмільйона гривень, за якими сплачено до бюджету більше 500 тис. грн.

Найбільше порушень встановлено у сфері земельних відносин, оскільки земля в області належить до тих об’єктів, навколо яких вчиняється найбільше правопорушень. На жаль, часто сприяють вчиненню правопорушень органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, які відстоюють інтереси приватні, а не державні. Найбільше таких фактів природоохоронною прокуратурою встановлено у Бердичівському, Житомирському та Коростишівському районах.

Зокрема, службовими особами Коростишівської райдержадміністрації, управління Держкомзему у Коростишівському районі, у порушення низки статей Земельного кодексу України (у 2010 році) прийнято розпорядження про приватизацію понад 380 га земель державного підприємства. За даним фактом порушено кримінальну справу, ведеться досудове слідство.

У цілому цією райдержадміністрацією у 2010 році видано більше 20 розпоряджень про надання понад 20 громадянам (кожному по 2 га) нашої та інших областей дозволів на виготовлення документів на право власності на землю для ведення особистого селянського господарства. Окремі громадяни, за сприяння службових осіб Управління Держкомзему у Коростишівському районі, оформили право власності на землю на загальну площу 18 га земель державної власності, чим заподіяно шкоди на суму понад 572 тис. грн.

З метою повернення незаконно отриманих земельних ділянок державі, природоохоронною прокуратурою заявлено більше 10 позовів з вимогою скасування державних актів на право власності на землю тощо. У грудні 2010 року Вищим адміністративним судом України визнано розпорядження райдержадміністрації незаконними.

Нинішнього року правозахисну діяльність прокуратури з питань захисту інтересів держави та прав громадян в екологічній сфері та земельних відносин визначену як одну із пріоритетних. А звідси – завдання природоохоронної прокуратури - постійно тримати у полі зору стан додержання законності на даному напрямі у нашій області.
За матеріалами: Житомир Експрес
Погода, Новости, загрузка...