Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Субота, 20 квітня 10:11
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

12 февраля 2016, 10:58

Фермери б’ють на сполох: На Житомирщині – лише за рік вирізано 7,5 тис. голів корів та 19 тис. свиней

Голова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко з робочою поїздкою відвідав Червоноармійський район, де провів зустріч з керівниками фермерських господарств Житомирщини.
Фермери б’ють на сполох: На Житомирщині – лише за рік вирізано 7,5 тис. голів корів та 19 тис. свиней
Головною темою розмови стала ситуація у сільськогосподарській галузі області і перспективи її розвитку у зв’язку зі змінами до Податкового кодексу, які були проголосовані в парламенті і сприяли додатковому податково мунавантаженню на фермерів.

7,5 тис. голів корів, 19 тис. свиней було вирізано на Житомирщині лише за останній рік і лише за офіційним даними. Позбавляються від домашніх тварин і люди, і цілі господарства, бо утримувати їх, годувати, лікувати, стає все затратніше, а свою підтримку селянам влада лише гарно обіцяє. За підсумками року на аграрній Житомирщині вироблено на 2,4 тис.т менше молока та на 11 млн. шт. яєць. Ще гірше виглядає ситуація у рослинництві. Порівняно з 2014 роком загальне виробництво зерна зменшилось майже на третину. Урожайність зернових культур в аграрних підприємствах зменшилась майже на чверть. Обсяг валового збору кукурудзи на зерно порівняно з попереднім роком зменшився майже у півтора рази. Зменшилось виробництво жита. Одержано менше, ніж у 2014році, гречки (майже у півтора рази).

Це прямий доказ неефективності тієї політики по відношенню до аграріїв, яку проводить влада, переконували учасники зустрічі, в якій також взяли участь народний депутат, голова Житомирської обласної організації Опозиційного блоку Юрій Павленко, його перший заступник Андрій Дяченко, голова міської партійної організації, депутат Житомирської міської ради Наталія Леонченко, заступник голови обласної ради Наталія Рибак, депутати обласної ради від Опозиційного блоку Анатолій Мелашенко, Олександр Чорноморець, Раїса Гула, депутати районної ради, керівництво Червоноармійського району.
Фермери б’ють на сполох: На Житомирщині – лише за рік вирізано 7,5 тис. голів корів та 19 тис. свиней

Користуючись присутністю представників влади, у тому числі, найвищої законодавчої, керівники фермерських господарств не скупились на свої оцінки ситуації у аграрному секторі і переконували, що подібна політика утиску малих та середніх фермерських господарств на користь потужних агрохолдінгів, остаточно знищить село, його соціальну інфраструктуру, його кадровий потенціал. Бо керівники тих самих агрохолдінгів не є місцевими жителями, їм не болить душа за долю людей, за те, чи є у них робота, чи є можливість віддати дитину у садок, школу, чи є дорога і автобус до райцентру, чи є на що і де лікуватися у разі хвороби. Саме до місцевих фермерів представники громад йдуть за допомогою, за підтримкою у вирішення болючих проблем громад. І той факт, що кількість не те, що успішних, а просто діючих малих та середніх аграрних підприємств того ж Червоноармійського району за останні роки зменшилась у рази, свідчення того, що влада вирішила повністю знищити фермерство.

Керівник фермерського господарства «Регіна» Іван Антонович Прокопчук на власному прикладі розповів депутатам про те, чим для його господарства обернулися парламентські рішення про зняття спеціального режиму оподаткування для фермерів. Профіль підприємства – м’ясне і молочне скотарство, землеробство. У користуванні знаходиться200 газемлі. Господарство засновано у 2005 році. На його базі працювали 15 робітників, на сьогодні залишилось лише 2 чол. З 2010 року на базі підприємства реалізовувався пілотний проект, у рамках якого закуплені тварини цінних порід. Поголів’я крупної рогатої худоби досягло 100 голів. Крім того, утримувалися близько 1000 бройлерів, кролі, свині. За рахунок підприємства утримувалися сучасні виробничі приміщення, було упорядковано територію та облаштовані соціальні об’єкти. На даний час тваринництво на підприємстві повністю зупинено. Господарство займається виключно вирощуванням зернових культур: ярової пшениці, сої, соняшника, кукурудзи. Але чи вдасться цьогоріч знайти біля 100 тис. грн. на пальне для проведення посівної – питання відкрите і поки що керівник господарства не бачить шляхів його вирішення. Відсотки, під які банки пропонують аграріям взяти кредит, - просто не підйомні і виглядають, як знущання.

Підтримав свого колегу і керівник фермерського господарства «Надія» Володимир Петрович Сірик. Серед іншого було висловлено обурення стосовно процедури реєстрації договорів оренди сільськогосподарської землі, через затягування з якою (у зв’язку з ліквідацією державної реєстраційної служби) місцеві бюджети втрачають величезні кошти.

«Люди перестають бути господарями на своїй землі. Навколо сіл великі компанії розорали усі пасовища, за які тепер громада не відповідає. Йде катастрофічне виснаження землі, і без органіки років через 10 вона стане непридатною для ведення сільського господарства. Влада не має зворотного зв’язку з народом. Вона не бачить і бачити не хоче, що відбувається на місцях, до чого призводять її непродумані дії», - робили висновки виступаючі. А найбільш емоційні з них навіть заговорили про те, що, напевне, лише такі радикальні міри, як трактор КА 700 посеред дороги, примусять владу почути фермерів і дати їм можливість працювати на своїй землі, створювати нові робочі місця для селян, розбудовувати соціальну інфраструктуру, випускати якісну і конкурентоспроможну продукцію.
Фермери б’ють на сполох: На Житомирщині – лише за рік вирізано 7,5 тис. голів корів та 19 тис. свиней

«Я ще раз отримав підтвердження, що немає державної політики щодо підтримки фермерів, підтримки тих людей, які дійсно вирощують і виробляють продукцію на землі. Немає підтримки в кредитах, є багато бюрократичних перепонів, немає підтримки державного тваринництва, тому за минулий рік в країні було вирізано 700 тисяч корів, зменшилось поголів’я корів на 700 тисяч. І більше ніж 100 тисяч фермерів, які сьогодні працюють на землі, вони практично сьогодні залишились без державної підтримки», - констатував Юрій Бойко після зустрічі з фермерами. «Програма «Опозиційного блоку» зрозуміла - ми будемо домагатися змін до Податкового кодексу, які дозволять працювати фермерам, а не отримувати додаткові прибутки зернотрейдерам, тому що рішення цього питання, це життя людей, які працюють на землі», - наголосив Юрій Бойко, а ще політик закликав фермерів об’єднуватися, створювати свої асоціації і уповноважувати авторитетних людей, яким небайдужа тема фермерства і які незалежні від агрохолдінгів, відстоювати їх інтереси у парламенті, в уряді, інших державних інституціях. Лише так, на переконання, депутата, спільними зусиллями політиків, громадських діячів, ЗМІ, аграріїв, можна змінити ситуацію, змусити владу прислухатись до людей, врятувати українське село.
За матеріалами: http://expreszt.com.ua/
Погода, Новости, загрузка...