Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 19 квітня 18:07
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

4 ноября 2016, 12:44

Вчені Житомира: Зниження фінансування на 10% знищить наукову галузь

У Житомирі науковці обговорювали стан справ та майбутнє вітчизняної науки і освіти. Саме цій темі був присвячений круглий стіл «Наука і освіта в Україні: сьогодення і перспективи», який проходив в обласній бібліотеці ім. Олега Ольжича за підтримки політичної партії «Успішна країна».
Вчені Житомира: Зниження фінансування на 10% знищить наукову галузь
Захід, організований політичною партією «Успішна країна» та громадською організацією «Спілка молодих журналістів Житомирщини» об’єднав авторитетних науковців із провідних ВУЗів Житомира - Житомирського національного агроекологічного університету, Житомирського державного університету ім. Івана Франка та Житомирського державного технологічного університету. До дискусії також долучилася лідер партії «Успішна країна» Марина Дєдушева.

Непростий стан справ у галузі науки і освіти непокоїть житомирських вчених давно. Але приводом для публічного обговорення став проект бюджету на 2017 рік, в якому передбачений критично низький рівень фінансування вітчизняної науки - лише 0,2% ВВП. Натомість оптимальний обсяг фінансування науки має бути на рівні 3-5% ВВП. Окрім браку коштів поважні науковці порушили ще й ряд інших проблем. Як розповіла у коментарі керівник обласної організації політичної партії «Успішна країна» Олена Орлова, не лише науковців хвилює питання, чому молоді і розумні люди, кандидати і доктори наук масово виїжджають за кордон.

Талановиті науковці отримують визнання в інших державах, а Україна тим часом втрачає потужну інтелектуальну еліту. Відтак, житомирські вчені вирішили об’єднатися, аби підтримати звернення Національної академії наук України про плачевний стан справ у науці та підготувати колективне звернення до центральних та місцевих органів влади. Перед учасниками круглого столу із доповідями виступили доктор економічних наук, професор Франц Бутинець, доктор наук, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук Петро Саух та доктор наук Наталія Малюга, доктор технічних наук Іван Григорович Грабар та доктор економічних наук Євгеній Ходаківський.
Вчені Житомира: Зниження фінансування на 10% знищить наукову галузь

Згодом у рамках дискусії до обговорення долучилися всі бажаючі. Учасники круглого столу одностайні в тому, що держава не приділяє належної уваги розвитку як науки, так і освіти. З огляду на брак фінансування, багато перспективних дослідників залишають науку в пошуку більших прибутків, емігрують або ж реалізують власні проекти за рахунок грантів інших держав чи міжнародних організацій. Доктори і кандидати наук б’ють на сполох через велику кількість фіктивних дипломів, що позначається на якості знань та управлінських рішеннях тих, хто відповідає за долю держави та кожного із нас. Водночас житомирські науковці підтримують збільшення кількості регіональних досліджень, які піднімуть авторитет науки і принесуть практичну користь. Відходячи від високих економічних та філософських категорій учасники круглого столу констатують збільшення у суспільстві проявів таких тенденцій, як інтелектуальне лінивство та духовна деградація.
Вчені Житомира: Зниження фінансування на 10% знищить наукову галузь

Голова партії «Успішна країна» Марина Дєдушева відзначила: «Пишаюся тим, що за підтримки нашої партії відбувається такий прекрасний захід, який в одному залі зібрав більше 15 докторів і кандидатів наук. Круглий стіл – це не політична акція, адже ми приїхали у Житомир, аби підтримати освіту, науку та економічний розвиток країни, що і плануємо робити на постійній основі». Учасники круглого столу підтримали колективне звернення житомирських науковців до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Житомирської облдержадміністрації та обласної ради, яке найближчим часом підпишуть та передадуть в ці органи влади.
Погода, Новости, загрузка...