Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Вівторок, 19 березня 09:49
Анонси
В епіцентрі
У Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна Вовк
У Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна Вовк
У Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’яЖитомирські рятувальники зустріли черговий евакуаційний потяг з Донеччини

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

21 июля 2020, 11:57

У Житомирі розпочалися заходи з нагоди річниці від дня народження Олега Ольжича

Покладанням квітів до пам’ятника поету, політичному діячу, видатному житомирянину Олегу Ольжичу розпочалися заходи з нагоди його дня народження.
У Житомирі розпочалися заходи з нагоди річниці від дня народження Олега Ольжича
Продовжаться вони о 16.00 у Домі української культури культурно-інформаційним заходом «Olzhych – birthday party». За інформацією управління культури, в заході візьмуть участь кандидат історичних наук, краєзнавець та громадський діяч Геннадій Махорін, лауреат премії імені Лесі Українки, композиторка Лариса Бойко, КУ «Пластовий молодіжний центр» Житомирської міської ради. Організатори - Дім української культури, КЗ «Палац культури» Житомирської міської ради та управління культури ЖМР за підтримки департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА та громадської діячки Олени Галагузи.

Плануються виступи громадських діячів, представників національної скаутської організації України «Пласт-Житомир», показ фільму «Вогонь самопосвяти» та відеоматеріалів про Олену Телігу «Люди свободи» та інші тематичні номери.

Інформаційна довідка: справжнє ім’я видатного житомирянина - Олег Олександрович Кандиба. Народився він 21 липня за новим стилем, 8 липня - за старим 1907 року у Житомирі. Батько – відомий український класик Олександр Олесь. Батько критикував сина за надмірний радикалізм у житті та віршах, а Олег пізніше скаже, що батькові вірші - "для гімназисток і телеграфісток". Змалку Олег відрізнявся особливими здібностями: чудово малював, грав на піаніно та скрипці. У три роки навчився читати, у п’ять – написав невеличку п’єсу на три дії і сам її проілюстрував. У неповні 23 роки захистив докторську дисертацію в Карловому університеті у Празі за темою «Неолітична розписна кераміка Галичини». Він першим розробив типологію форм і орнаментів, що дозволило знайти аналогії з українською розписною керамікою і створити її загальну класифікацію. Перш ніж стати поетом, мав славу відомого археолога. Працював на кафедрі археології Українського вільного університету, в археологічному відділі Чеського національного музею у Празі, брав участь в експедиціях. А його дослідження друкувалися у спеціалізованих виданнях Англії, Німеччини, Чехії, Югославії. Розробив періодизацію трипільських пам’яток Дністровського регіону, актуальну й донині.
Погода, Новости, загрузка...