Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Субота, 20 квітня 11:07
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

7 декабря 2014, 12:01

Житомирщина й досі обирає депутата у новий парламент

у Бердичеві залишилось перерахувати ще третину бюлетенів
Історія із повторним підрахунком голосів на усіх виборчих дільницях Бердичівського округу №63 триває вже третій тиждень. Станом на 6 грудня 2014 року перерахунок відбувся на 152- х виборчих дільницях, а тому найбільш ймовірний прогноз «хронологічного» фінішу виборчого марафону у Бердичеві припаде на 18-19 грудня. Потім підсумки перерахунку розгляне Центральна виборча комісія (ЦВК), яка й прийматиме остаточне рішення стосовно визначення переможця виборчих змагань у одномандатному виборчому окрузі №63. Втім, яке рішення ухвалить ЦВК і які аргументи та результати вона візьме до уваги, сьогодні сказати важко. Нині увага громадськості, яка стежить за ходом повторного підрахунку голосів у Бердичеві, зосереджена лише на тому, наскільки змінюються показники основних фаворитів виборчих перегонів. Якщо конкретніше, то громаду цікавить те, наскільки збільшився чи скоротився відрив між двома лідерами виборчих змагань- Олександром Ревегою та Павлом Жебрівським.

Наразі говорити про відчутні зміни у результатах голосування не доводиться: ледь не щодня у ході перерахунку виникають все нові й нові випадки розходжень між тими результатами, які були зафіксовані у підсумковому протоколі окружної виборчої комісії №63 ще 29 жовтня 2014 року та результатами, які фіксуються вже у ході повторного підрахунку голосів. Але вже зараз важливо зважати на те, що не завжди потрапляє у поле зору громадської уваги.

Йдеться про велику кількість порушень виборчого законодавства та виборчої практики, якої припустились головні суб’єкти виборчого процесу – дільничі та окружна виборчі комісії Бердичівського виборчого округу. Кількість поданих скарг та складених актів щодо фактів порушень виборчого законодавства за минулі три тижні від початку перерахунку результатів голосування сягнула вже сотні випадків. Головним, або, мовою юристів, системним, порушенням процесу перерахунку голосів у Бердичівському виборчому окрузі №63, є сама процедура перерахунку голосів. Вона, як відомо, має проходити за тими ж законодавчими вимогами, за якими встановлювалися результати голосування на виборчих дільницях. Тобто, перше, що повинні зробити члени ОВК-63 під час перерахунку голосів, це перерахувати кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені для голосування. Для цього варто звернутися до аналізу виборчих списків, де й міститься вище згадана інформація. Але члени окружної виборчої комісії чомусь цього не хочуть робити, посилаючись на те, що саме розкриття пакетів зі списками виборців начебто порушує певні положення законодавства про вибори народних депутатів. Більше того, обґрунтовуючи своє небажання розпочинати процедуру перерахунку голосів із роботи зі списками виборців, члени Бердичівської ОВК заявили, що на початку процесу перерахунку, а саме 10 листопада 2014 року, вони вирішили відправити листа до ЦВК аби отримати із Києва остаточне тлумачення вимог щодо повторного підрахунку голосів.

Хтозна, чи надходили до Бердичева настанови зі столиці, але про їх зміст (якщо ЦВК відреагувала на лист ОВК-63) нікому із учасників перерахунку не повідомлялося. Хоча, цілком можливо, що лист до Києва від окружної виборчої комісії із Бердичева взагалі ніхто не писав і не відправляв. Відтак системне порушення, яке вже протягом трьох тижнів триває у ході повторного підрахунку голосів, здатне призвести до нових судових позовів, або взагалі поставить під сумнів можливість встановлення результатів виборів у одномандатному Бердичівському окрузі №63. Особливо, якщо взяти до уваги багаточислені порушення виборчого законодавства у частині підведення підсумків виборів. Адже як можна кваліфікувати десятки (поки що десятки) випадків, коли пакети із виборчою документацією, з якою працюють учасники перерахунку голосів, виявляються не заклеєними і без печаток виборчих дільниць? Без сумніву, це очевидні і грубі порушення, які унеможливлюють встановлення факту несанкціонованого доступу до вмісту пакетів із виборчою документацією. І вже у ході повторного підрахунку члени окружної виборчої комісії продемонстрували дивовижну здатність ухвалювати протилежні за змістом висновки у тотожних ситуаціях. Загалом, остаточні висновки щодо підсумків перерахунку голосів у Бердичеві ще робити зарано, однак впадає у вічі певна тенденція, яка засвідчує, що найчастіше порушення та розбіжності трапляються з виборчою документацією дільниць із міста Бердичева, хоча випадки відвертих та очевидних порушень зафіксовані у документах із дільниць інших районів Бердичівського виборчого округу.

Наостанок зауважимо, що до завершення перерахунку голосів у одномандатному виборчому окрузі №63 варто опрацювати документацію ще однієї третини виборчих дільниць. Навряд чи зможе сьогодні хтось прогнозувати остаточні результати розпочатого місяць тому перерахунку, однак сумніви у тому, що Бердичівський виборчий округ отримає свого депутата-мажоритарника ще у поточному році, сьогодні є очевидними і ледь не щодня такий песимістичний прогноз тільки посилюються. Звісно, на жаль.

Віктор Першко
За матеріалами: http://expreszt.com.ua/
Погода, Новости, загрузка...