Мешканця Житомира 1993 року народження швидка допомога доставила до інфекційного відділення ЦМЛ №1 20 травня. Лікарі запідозрили у хворого ботулізм через основні симптоми: біль у шлунку, головний біль, головокружіння, загальна слабкість, двоїння в очах, порушення акомодації, нудота, блювання. За словами потерпілого він занедужав ще 17 травня після вживання тушонки домашнього виробництва. Як з’ясували фахівці лабораторного центру Держсанепідслужби у Житомирській області, м’ясні консерви було виготовлено у домашніх умовах в селі Н.Дорогинь Житомирської області. Залишки продукту знищені.
Перебіг хвороби - середньої важкості, хворому введено протиботулінічну сироватку 21 та 22 травня.
Нагадаємо, що найбільш небезпечні продукти, які можуть викликати отруєння ботулотоксином - консерви домашнього приготування в герметично закритій тарі. Адже сприятливі умови для утворення бактеріями Clostridium botulinum ботулотоксину – відсутність кисню. У домашніх умовах важко домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим, у цілях профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину - солона і копчена риба, ковбаса, повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°.
Не слід вживати у їжу будь-які м'ясні чи овочеві консерви, навіть куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.