Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 19 квітня 12:25
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

11 октября 2011, 09:50

У Житомирі відбувся круглий стіл щодо проблем надання психіатричної допомоги

Цього ж дня у Житомирській обласній психіатричній лікарні №1 було проведено
Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в облдержадміністрації, 10 жовтня у світі відзначається День психічного здоров’я. В Україні саме Житомирщина у 1992 році виступила ініціатором проведення у цей день заходів з метою привернення уваги суспільства до проблем психічного здоров’я.

Цього ж дня у Житомирській обласній психіатричній лікарні №1 було проведено засідання круглого столу, присвячене питанням інвестування в психіатрію. У ньому взяли участь головний лікар ОПЛ №1, головний психіатр Житомирської області Віктор Шумлянський, заступник начальника головного управління праці та соціального захисту облдержадміністрації Василь Павлюк, начальник управління охорони здоров’я міськради Віктор Борщівський, лікарі, медпрацівники закладу.

Як зазначив Віктор Шумлянський, широке обговорення проблем психіатрії, психіатричної допомоги та психічного здоров’я розпочалось в області понад 10 років тому. Спочатку потрібно було доводити сам факт визнання рівноправності психічно хворих і дотримання їх прав нарівні з іншими громадянами. З початку 90-х років проведено реорганізацію психіатричної служби області: створені умови амбулаторного та напівстаціонарного лікування, короткочасної госпіталізації при загостренні, планового лікування з повноцінною реабілітацією, клінічної діагностики при первинному виникненні психічного розладу.

В області впроваджуються сучасні підходи до діагностики та лікування психічних розладів. Поряд з медикаментозним лікуванням використовуються психокорекційні та психотерапевтичні методи. На базі ОПЛ №1 організовано відділення ранньої та пізньої реабілітації, відділення психосоціальних методів лікування, де проводяться немедикаментозні методи лікування (арт-терапія, терапія рухом, бібліотерапія, психологічне консультування, індивідуальні та групові психокорекційні заняття, правові консультації).

Поряд з цим існує низка проблем щодо надання психіатричної допомоги, на яких наголошували всі учасники засідання. Одним із найважливіших залишається питання забезпечення безоплатним амбулаторним лікуванням пільгової категорії пацієнтів, мінімальна потреба в якому задовольняється лише на 60%. Недостатньо коштів виділяється на оновлення медичного обладнання. В неналежному стані перебувають будівлі і обладнання лікувально-трудових майстерень, пральні.

Василь Павлюк, окреслюючи загальну ситуацію у системі соціального захисту населення, зазначив, що в області нараховується 16 інтернатів і 20 територіальних центрів соціального обслуговування, які опікуються близько 18 тисячами одиноких і непрацездатних громадян, серед яких немало людей з психічними розладами. Попри зусилля влади щодо підтримки цих закладів, створення належних умов для їх підопічних, коштів, що виділені впродовж поточного року, а це 63,5 млн. грн., недостатньо для придбання нового обладнання та проведення капітальних ремонтів приміщень. Багато проблем галузі потребують вирішення на загальнодержавному рівні.

Проблеми психічного здоров’я стають все більш актуальними. У світі від психічних розладів страждають понад 450 млн. людей. І розраховувати на реальні результати лікування, наголошувалося на засіданні круглого столу, можливо лише за умови достатнього фінансування сьогоднішньої системи охорони здоров’я.

RuporZT
Погода, Новости, загрузка...