Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 19 квітня 07:18
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

22 марта 2017, 15:57

26 березня – День підтримки людей з епілепсією

26 березня – День підтримки людей з епілепсією
Цього дня щороку пропонується носити фіолетовий одяг, проводити заходи на підтримку хворих, які живуть з діагнозом «епілепсія». Відзначати дату під назвою «Фіолетовий день» в 2008 році запропонувала 9-річна дівчинка Кессіді Меган, що страждала від епілепсії, щоб показати, що люди з таким діагнозом такі ж, як і здорові. З 2009 року кожен рік 26 березня активісти поширюють інформацію про епілепсію і необхідність першої допомоги людям з цим захворюванням. Під час аукціонів, ярмарків і спортивних заходів збирають кошти для допомоги людям із цим діагнозом.
Епілепсія – це одне з найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини, яке характеризується розладом діяльності мозку. При цьому епілепсія не є психічним розладом. Епілепсією називають близько 60 видів розладів, клінічна картина хронічних випадків яких характеризується повторними судомними нападами, втратою свідомості. Деякі з розладів протікають важко та потребують тривалого лікування, тоді як інші ледь помітні та не завдають хворому значних незручностей.
На епілепсію страждало багато відомих людей. У їх числі Юлій Цезар, Олександр Македонський, Наполеон Бонапарт, Федір Достоєвський, Альфред Нобель та інші.
У світі на епілепсію хворіє близько 65 млн. осіб, 45 тис. хворих проживають в Україні, з них 22 тис. – діти до 17 років. В Житомирській області на епілепсію страждає близько 876 дорослих та 957 дітей до 17 років.
Найчастіше хвороба «дебютує» у двох групах: у дитячому та підлітковому віці до 15 років і у людей старше 65 років. Однак напади можуть виникати абсолютно в будь-якому віці.
Спровокувати початок захворювання здатні різні події. Це родові травми, інфекції, токсичні впливи на організм, дефіцит вітамінів, збої електролітного, амінокислотного, жирового обміну речовин, порушення мозкового кровообігу та інші причини. Фебрильні судоми, що виникають у дітей на тлі високої температури, наприклад, під час гострих респіраторних вірусних інфекцій, не відносять до епілепсії, але вони є тією основою, на якій вона надалі може розвиватися. Чоловіки хворіють трохи частіше жінок, тому що вони більш схильні зловживати алкоголем і схильні до ризику травм, а це також важливі провокуючі фактори.
Основний процес стабілізації стану дорослого хворого чи дитини залежить не стільки від медичних, скільки від психосоціальних факторів: відношення в родині, адаптація в суспільстві тощо.
Основні проблеми, з якими стикаються епілептики – це внутрішнє несприйняття своєї реальності (страх перед новим нападом, замкнутість, депресії), соціальної адаптації (питання навчання, працевлаштування, особистого життя), пошук «свого» лікаря та шляху лікування (віднайдення адекватного способу поєднати хворобу із повноцінним життям).
В контексті дитячої епілепсії та інших психоневрологічних захворювань важливою проблемою є питання соціалізації в шкільне середовище, що часто супроводжується випадками відмови прийому у дитячі садки, школи, недостатньою обізнаністю педагогічного колективу щодо медичної та психологічної допомоги таким дітям та інше.
Сьогодні, при наявності сучасних лікувальних методів і засобів, можна з впевненістю говорити про ефективне лікування захворювання, але повне виліковування від епілепсії поки що неможливе. В нашій області для покращення надання допомоги хворим з даною проблемою на базі КУ «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» створено кабінет судомних станів, де проводиться обстеження та лікування епілепсії згідно з локальними протоколами.
Епілепсія – це виклик, але не вирок для хворого, адже пацієнти з цим захворюванням можуть вести повноцінне життя.
Погода, Новости, загрузка...