Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 28 березня 11:56
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

10 мая 2017, 10:46

15–21 травня – Всеукраїнський тиждень планування сім’ї

Репродуктивне здоров`я є складовою популяційного здоров`я і впливає на цілий ряд показників, які характеризують стан здоров`я населення. Сьогодні, як відомо, склалася несприятлива демографічна ситуація в багатьох високорозвинених країнах. Причини таких негативних (депопуляційних) тенденцій вивчені недостатньо, вони мають свої специфічні особливості і потребують вирішення серед конкретних груп населення (держав, регіонів, областей тощо).
За даними наукових джерел та досліджень, в Україні продовжується інтенсивне поглиблення депопуляційних процесів. Спостерігається зниження рівня репродуктивного здоров`я населення, що в свою чергу поглиблює демографічні кризові процеси.

Загальний коефіцієнт смертності в Україні за останні 10 років підвищився більше ніж на 10 %. Серед основних причин смертності в Україні – серцево-судинні захворювання, хвороби органів дихання, онкологічна патологія. Загальний коефіцієнт смертності в Україні на третину вищий за середній у Європі.
Показники здоров`я населення України значно нижчі, ніж у 15 країнах – членах Європейського Союзу. За інтегральним показником “стан здоров`я – тривалість життя” серед країн СНД Україна посідає передостаннє (перед Молдовою) місце в Європі. Відзначено незадовільний стан фізичного, психічного і розумового розвитку дітей України.

Як повідомила, обласний позаштатний фахівець з планування сім’ї УОЗ ОДА Н. М. Алексійчук, впродовж багатьох років в Житомирській області, як і в Україні, відзначається негативний природний приріст, який все ж дещо зменшився за останні декілька років. Тому проблема корекції репродуктивного здоров`я та медико-соціальна профілактика його порушень потребують вирішення на індивідуальному, сімейному, регіональному та державному рівнях.
Порушуючи проблему індивідуального репродуктивного здоров`я, варто зазначити що стан здоров`я дитини багато в чому визначається станом здоров`я її батьків. Важко очікувати, що хвора мати народить здорову дитину. В той же час підґрунтя репродуктивного здоров`я жіночого організму (статеві клітини та статева система) закладається з перших днів його зародження. На всіх етапах життя людини (від запліднення, народження і до досягнення зрілого віку) в організмі (жіночому та чоловічому) досить часто формуються органічні і функціональні патологічні процеси в органах та системах, які в майбутньому спричинюють ті чи інші порушення репродуктивного здоров`я.
Негативні показники здоров`я дітей (насамперед, дівчаток) ведуть до формування замкнутого кола: хвора дівчинка - хвора дівчина - хвора жінка - хвора мати - хвора дитина... Тому найважливіше завдання охорони здоров`я — розірвати це коло. Тільки тоді можна очікувати, що нове покоління буде здоровим. Це, так би мовити, загальна формула індивідуального репродуктивного здоров`я.

За визначенням експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, планування сім'ї – це система медико-психологічних та соціальних заходів, які спрямовані на профілактику небажаної вагітності, хвороб, що передаються статевим шляхом, та ВІЛ-інфекції, кінцевою метою яких є збереження репродуктивного та сексуального здоров’я населення.

Особлива роль планування сім'ї полягає в зниженні перинатальної та малюкової смертності завдяки збільшенню інтервалів між пологами, профілактиці невиношування вагітності, поліпшенню умов життя вагітних жінок. Ефективний антенатальний догляд за вагітною жінкою, з використанням останніх досягнень доказової медицини, є запорукою вдалого перебігу вагітності та народження здорової дитини.

Надзвичайно важливе значення має робота з планування сім'ї в збереженні здоров'я підлітків. Вона включає надання інформації про шкоду раннього початку статевого життя, ризики настання вагітності, особливості результатів пологів і абортів у юних вагітних, забезпечення контрацептивами, анонімність послуг.
У черговий раз у нашій країні проводиться Тиждень планування сім’ї – з 15 по 21 травня, метою якого є привернути увагу до проблем здоров’я українців. Незважаючи на доступність різних верств населення до інформаційних джерел, освіченість громадян, особливо в сільській місцевості, залишається досить низькою. Відтак проблеми ранньої вагітності, незапланованої вагітності та ускладнень, які виникають внаслідок аборту, є досить актуальними. Адекватна освіченість населення, в першу чергу підлітків та молоді, повинна дати позитивний результат у попередженні будь-яких негативних наслідків для здоров’я, пов’язаних із небажаною вагітністю та абортами.

Більш детальну інформацію та консультацію з питань планування сім’ї Ви можете отримати, звернувшись до фахівців обласного центру планування сім’ї за адресою: м. Житомир, вул. Р Шухевича, 2-а або ж за телефоном (0412) 41-67-26.
Погода, Новости, загрузка...