Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Вівторок, 27 червня 13:36
Анонси
В епіцентрі
Як мінімум 80 % площі області має бути охоплено ОТГ, – Ігор Гундич
Як мінімум 80 % площі області має бути охоплено ОТГ, – Ігор Гундич
Як мінімум 80 % площі області має бути охоплено ОТГ, – Ігор ГундичВ житомирских полицейских появился собственный спортивный клубЖНАЕУ відвідали викладачі The Ohio State UniversityГолова обласної ради вручив прикордонникам ключі від квартир
Загрузка...
Загрузка...

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

9 июня 2017, 11:41

Ботулізм шириться Україною

За даними Держпродпотребслужби, у чотирьох регіонах України зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм, які спричинені вживанням в’яленої та копченої риби.
Наразі у вінницькій лікарні борються за життя батька і сина, які їли в'яленого карася того ж виробника, продукція якого вже погубила одного киянина.
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, що містять отруйні речовини (токсин), які виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.
Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо дотримуватись температурного режиму, необхідного для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.
Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає у середньому приблизно добу.
Як правило, хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це триває у середньому 20-24 години. В подальшому з'являються скарги на порушення зору – це одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "клубка" у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну.
Така симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, важкості у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше госпіталізувати, тому що тільки у лікувальному закладі йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму, а отже і збереження життя.
З метою профілактики ботулізму необхідно:
- дотримуватись технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса та виконувати вимоги загальних правил гігієни при приготуванні страв;
- перед вживанням консервованих продуктів необхідно прогрівати відкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це приведе до руйнування ботулотоксину. Необхідно пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви потенційно небезпечні та можуть викликати захворювання (особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від залишків ґрунту, де міститься збудник);
- зберігати продукти, що не підлягають термообробці, але також є сприятливим середовищем для накопичення токсину (солона і копчена риба, ковбаси) при температурі не вище 8-10°С;
- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні, овочеві чи рибні консерви, якщо банка роздута, деформована.
Довідково:
В 2016 році в Україні було зареєстровано 96 випадків харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму з кількістю потерпілих 115 осіб. Основна кількість потерпілих вживали продукти, виготовлені в домашніх умовах.
Погода, Новости, загрузка...