Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Неділя, 22 жовтня 02:18
Анонси
В епіцентрі
Учень ЗОШ №17 Даніїл Шмідт зайняв ІІІ місце у всеукраїнському конкурсі Intel Техно Україна 2017-2018
Учень ЗОШ №17 Даніїл Шмідт зайняв ІІІ місце у всеукраїнському конкурсі Intel Техно Україна 2017-2018
Учень ЗОШ №17 Даніїл Шмідт зайняв ІІІ місце у всеукраїнському конкурсі Intel Техно Україна 2017-2018Ігур Гундич: Не все й одразу, але прогрес на дорогах Житомирщини - я вже бачуНа Житомирщині «Батьківщина» допомогла 300 дітям відвідати театрЖитомирський ФК «Полісся» обіграв «Арсенал» з рахунком 2:0
Загрузка...
Загрузка...

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

9 июня 2017, 11:41

Ботулізм шириться Україною

За даними Держпродпотребслужби, у чотирьох регіонах України зафіксовано нові випадки захворювання на ботулізм, які спричинені вживанням в’яленої та копченої риби.
Наразі у вінницькій лікарні борються за життя батька і сина, які їли в'яленого карася того ж виробника, продукція якого вже погубила одного киянина.
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, що містять отруйні речовини (токсин), які виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі.
Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо дотримуватись температурного режиму, необхідного для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.
Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає у середньому приблизно добу.
Як правило, хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це триває у середньому 20-24 години. В подальшому з'являються скарги на порушення зору – це одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "клубка" у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну.
Така симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, важкості у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше госпіталізувати, тому що тільки у лікувальному закладі йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму, а отже і збереження життя.
З метою профілактики ботулізму необхідно:
- дотримуватись технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса та виконувати вимоги загальних правил гігієни при приготуванні страв;
- перед вживанням консервованих продуктів необхідно прогрівати відкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це приведе до руйнування ботулотоксину. Необхідно пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви потенційно небезпечні та можуть викликати захворювання (особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від залишків ґрунту, де міститься збудник);
- зберігати продукти, що не підлягають термообробці, але також є сприятливим середовищем для накопичення токсину (солона і копчена риба, ковбаси) при температурі не вище 8-10°С;
- в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні, овочеві чи рибні консерви, якщо банка роздута, деформована.
Довідково:
В 2016 році в Україні було зареєстровано 96 випадків харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму з кількістю потерпілих 115 осіб. Основна кількість потерпілих вживали продукти, виготовлені в домашніх умовах.
Погода, Новости, загрузка...