ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» відповідно до визначених повноважень здійснює моніторинг радіоактивного забруднення продуктів харчування. Упродовж літньо-осіннього періоду вагоме значення приділяється визначенню питомої активності дикорослих ягід та грибів.
Такі дослідження охоплюють райони, територія яких зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи – Коростенський, Малинський, Народницький, Овруцький, Олевський райони.
Упродовж сезону заготівлі ягід чорниці фахівцями ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» досліджено 71 пробу ягід на визначення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів. Невідповідність встановленим нормативам виявлено у 7 пробах. Перевищення вмісту цезію-137 зареєстровано у чотирьох пробах з Коростенського району (33 % від усіх досліджених проб), двох – з Олевського (28 %) та в одній пробі з Овруцького району (11 %).
Минулого року за аналогічний період було досліджено 78 проб ягід чорниці. Перевищення вмісту цезію-137 встановлено у двох пробах, відібраних у Коростенському та Олевському районах.
Хоча значна частка досліджених проб відповідає встановленим нормативам, споживати ягоди, зібрані в радіоактивно забрудненій зоні, без лабораторного підтвердження відповідності не рекомендується. Адже радіоактивно забруднені продукти харчування є головним фактором внутрішнього опромінення організму.
Тому, аби бути впевненими у якості продукції, що споживаєте, варто перевіряти вміст радіонуклідів у лабораторіях, атестованих на проведення таких досліджень.
Громадянам, котрі мають спеціальний статус, визначений Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» дослідження продуктів харчування на визначення відповідності нормам радіаційної безпеки здійснюється безкоштовно.
Дбайте про своє здоров’я!