Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 28 березня 12:56
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

5 сентября 2017, 10:20

Куріння небезпечне – це має знати кожен

Щороку в світі мільйони людей хворіють та вмирають через паління. Та, незважаючи на це, одночасно інші мільйони починають палити. 64% залежних почали щоденно курити у віці до 18 років.
Вчені проаналізували і спробували згрупувати мотиви, що спонукають юнаків та дівчат почати палити, і виявилось, що на всій Землі, у всіх країнах ці мотиви однакові. Це:
• імітація манер якоїсь компанії, в яку юнак чи дівчина хоче бути прийнятим, стати «своїм»;
• наслідування вчинків людини, яка подобається, бажання бути схожим на неї, мати подібну поведінку та інтереси;
• бажання показати себе дорослішим завдяки палінню;
• потреба в самоствердженні, прагнення засвоїти «модні» манери, необхідні, щоб переконати оточення у своїй незвичайності та сучасності;
• бажання все в житті спробувати.

Давайте з’ясуємо: чому шкідливе паління?
Відомо, що паління шкідливе для молодого організму, передусім для органів дихання. Встановлено, що у юнаків та дівчат, які палять, порушується дихальна функція легенів. Курці-підлітки частіше страждають і на застудні захворювання. Для них кашель стає майже постійним явищем – так званий бронхіт курця. Крім того, при палінні негативні зміни відбуваються також у статевій сфері. Сексопатологи спостерігають у курців зменшення в крові чоловічого статевого гормону – тестостерону, що знижує ймовірність запліднення, часто призводить до імпотенції. У тих, хто палить, з часом слабшають м’язи, значно погіршується зовнішній вигляд.
Дівчата також страждають від впливу тютюну. В них виникають різноманітні порушення менструального циклу, що може спричинити навіть безпліддя. Крім того, у жінок, які палять, вагітність частіше проходить з ускладненнями, нерідко спостерігається внутрішньоутробна загибель плода і викидні. Значно збільшується смертність новонароджених. Слід також зауважити, що паління під час годування груддю погіршує якість молока і зменшує його кількість. У дітей, матері яких палять, частіше розвивається недокрів’я, відбувається затримка фізичного і психічного розвитку.
Серед наслідків паління особливо небезпечні ті, що пов’язані зі шкідливим впливом тютюну на кровоносні судини. Нікотин викликає спазм та звуження судин, у результаті чого погіршується кровообіг в окремих частинах тіла, що утруднює виведення шкідливих продуктів обміну речовин з організму. Часто наслідком довготривалого паління стає стенокардія – періодичні спазми судин серця, тобто передінфарктний стан.
Курцям притаманне запалення слизової оболонки порожнини рота (стоматит) та ясен (гінгівіт), що призводить до виникнення стійкого неприємного запаху з ротової порожнини.
Токсична дія нікотину на судини обумовлює також виразкову хворобу шлунка й дванадцятипалої кишки. У молодих курців частіше виникає запалення, переродження і спазми внутрішньої оболонки судин нижніх кінцівок (ендартеріїт). Такі порушення кровообігу у курців можуть призвести до ампутації ніг.
Пасивне куріння (вдихання тютюнового диму) спричиняє такі ж наслідки, як і «активне». Виявляється, що перебування протягом години в накуреному приміщенні рівнозначне «випалюванню» чотирьох сигарет. Таким чином, люди, які не курять, мимоволі опиняються в групі ризику разом із затятими курцями.
Необхідно пам’ятати, що, незважаючи на мотиви, паління завжди призводить до формування стійкої залежності, після чого вже стає важко кинути палити.
Підлітки вірять, що немає нічого простішого, як припинити куріння. Проте правда полягає в тому, що коли людина курить, у неї змінюється баланс речовин у головному мозку, внаслідок чого виникає залежність від куріння.
Ті, хто вирішив позбутися цієї шкідливої звички, дуже потребують підтримки, особливо в перші, найважчі тижні.

Ось декілька порад для тих, хто прагне кинути курити:
• Оголосіть своїм друзям та родині, що кидаєте курити, адже прилюдно взяте зобов’язання зміцнює сили.
• Кожного дня зменшуйте кількість викурених сигарет, аж поки залишиться одна.
• Не прагніть кинути курити назавжди, зробіть це лише на один день. Наступного ранку спробуйте знову кинути на один день, далі – знову.
• Призначте день «Х» та покиньте у цей день курити. Приберіть предмети, які асоціюються з цією шкідливою звичкою (запальнички, попільнички тощо).
• Переконайтесь, що після відмови від куріння Ви самі зможете керувати власними почуттями і вчинками.
• Кожного дня відкладайте гроші, які раніше витрачали на сигарети. Задумайте, що Ви за них собі подаруєте через тиждень, місяць або рік.

Що буде, коли ви кинете курити прямо зараз?
Багато хто вважає, що якщо людина курить тривалий час, то її здоров’я вже безповоротно зіпсовано. Однак кинути курити ніколи не пізно. У лічені хвилини після того, як Ви перестаєте курити, в організмі починають відбуватися позитивні зміни.
Через 20 хвилин кров’яний тиск і пульс повертаються до величин людини, що не курить. Температура долонь і стоп підвищиться до норми.
Через 8 годин рівень нікотину і чадного газу в крові зменшиться наполовину, рівень кисню збільшиться до нормальних величин.
Через 24 години чадний газ повністю виводиться з організму, легені починають очищатися від накопичених смол.
Через 48 годин в організмі не залишається нікотину. Відновлюється чутливість до смаків і запахів.
Через 72 години дихання стає більш вільним, бронхи розслабляються, рівень енергії в організмі збільшується.
Через 2–12 тижнів рівень кровообігу збільшується, фізичні навантаження даються легше.
Через 3–9 місяців повністю зникають труднощі дихання (кашель, хрипи), обсяг і ефективність легенів зростають на 30 %. У бронхах знову з’являться війки, які підвищують здатність видалення слизу, очищають легені і борються з інфекціями.
Через 1 рік ризик серцевого нападу зменшується вдвічі. Ризик інсульту знижується до такого ж рівня, як і в тих, хто не курить.
Через 5–15 років ризик раку легень, ротової порожнини, гортані, стравоходу і сечового міхура знижується наполовину у порівнянні з тими, хто курить.
Через 15 років ризик серцевого нападу зменшується до рівня людини, що не курить.
Люди, які відмовилися від куріння до 35 років, живуть так само довго і повноцінно, як і однолітки, що не курять.

Довідково:
За даними МОЗ України, за останні 7 років поширеність куріння в Україні зменшилась на 20%, зменшилась частка некурців, які зазнають впливу вторинного тютюнового диму.
Погода, Новости, загрузка...