Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 28 березня 19:23
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

6 сентября 2017, 13:10

Конференція «Органічне виробництво і продовольча безпека» у ЖНАЕУ об’єднала науковців з України, Німеччини, Республіки Білорусь та Швейцарії

На базі Житомирського національного агроекологічного університету 5-6 вересня проходила V Міжнародна науково-практична конференція «Органічне виробництво і продовольча безпека», яка зібрала більше двохсот учасників з України, Німеччини, Республіки Білорусь та Швейцарії.

Міжнародну конференцію в стінах Житомирського національного агроекологічного університету також відвідали керівник проекту «Німецько-Українська співпраця у галузі органічного виробництва» Йоахім Ленц, Бернхард Янсен з Дрезденського університету прикладних наук, міжнародний консультант компанії «Соіл енд Мор» Інка Заксе, Андреас Шойро з Бернського університету.
Традиційно присутніх на заході привітав ректор ЖНАЕУ Олег Скидан, який відзначив, що мета конференції - ознайомлення з результатами наукових досліджень, практичним досвідом та обмін думками щодо вирішення актуальних проблем розвитку органічного виробництва.

У контексті цього він також нагадав про рішення сесії Житомирської обласної ради, яким затверджено «Програму розвитку агропромислового комплексу Житомирської області на 2016–2020 роки». Саме за ініціативи Житомирського національного агроекологічного університету до цієї Програми було включено окремий розділ «Органічне виробництво». Таким чином, Житомирщина визначила органічне виробництво одним із ключових пріоритетів регіональної аграрної політики.

«Житомирський національний агроекологічний університет бере участь у Німецько-Українському проекті, який передбачає співпрацю в галузі органічного землеробства, - продовжив очільник ЖНАЕУ Олег Скидан. - На базі нашого навчального закладу функціонує Поліський центр органічного виробництва «Полісся Органік», органік школа, проводиться ярмарок органічної продукції, на 7 факультетах впроваджено курс «Органічне виробництво», ведеться наукова робота, видаються довідники і посібники на цю тематику. Власне, проведення уже 5-й рік поспіль Міжнародної конференції «Органічне виробництво та продовольча безпека» - це ще одне свідчення нашої комплексної роботи у напрямку розвитку органічного виробництва на теренах нашого регіону та країни загалом із залученням закордонного досвіду та кращих напрацювань вітчизняних й іноземних науковців та практиків».
У рамках проведення конференції у ЖНАЕУ дискусії проходили за такими напрямами:
- Проблеми та перспективи розвитку органічного виробництва.
- Роль органічного виробництва у формуванні продовольчої безпеки.
- Органічні технології виробництва в агрономії.
- Особливості виробництва органічної тваринницької продукції.
- Маркетинг органічної продукції.
- Роль системи вищої освіти у підготовці фахівців з органічного виробництва.
«Органічне виробництво в Україні бере свій початок у 1996-97 роках. За ці 20 років ми бачимо реальні результати і досягнення наших науковців, виробників, фермерів. Наша продукція визнана у світі, її експортують, до нас їдуть обмінюватися досвідом, з нами хочуть співпрацювати. Так само приємно, що вже 5 років ви тримаєте високий рівень підготовки і проведення заходу, який об’єднує навколо себе наукову спільноту. На цій конференції піднімаються актуальні питання і, що важливо, вдається знаходити відповіді. Освіта і наука об’єднують свої зусилля задля розвитку руху органічного виробництва, а представники бізнесу - враховують тенденції ринку, використовуючи традиційні та новітні технології щодо вирощування зберігання, транспортування та виробництва органічної продукції» - зауважив під час виступу голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.
Йоахім Ленц погоджується з тим, що в Україні активно розвивається органічне виробництво і радіє, що ця тема з кожним роком стає цікавішою все ширшому колу людей: як науковцям, виробникам і представникам влади, так і потенційним споживачам.
«Житомир можна вважати центральним офісом органічного виробництва в Україні. Я бачу, що тут є люди, які роблять багато для того, аби рух органічного виробництва активно розвивався. Важливо не лише почати процес, але й активно працювати постійно, тому такі конференції дуже важливі на шляху до реалізації запланованого», - пояснив керівник проекту «Німецько-Українська співпраця у галузі органічного виробництва» Йоахім Ленц і додав, що об’єднання науковців – це передумова створення стратегії розвитку органічного виробництва.
Бернхард Янсен під час свого виступу зосередив увагу на тому, що нині Україна має партнерів для співпраці, які підтримують розвиток органічного руху. Більше того, на місцях так само створюються сприятливі умови для виробників органічної продукції. Ринок органічної продукції збільшується, а один відсоток від загальної площі використовується виключно для органічного виробництва.
«У цей процес включаються не лише науковці, фермери, підприємства, міжнародні партнери, але й навчальні заклади. Приміром, Житомирський НАЕУ та його безпосередній керівник власним прикладом показують, що ця тема важлива та актуальна, а тому не лише проводять подібні заходи та беруть участь в інших конференціях, проектах та зібраннях, але й дають знання студентам, працюють над науковими роботами», - говорить Бернхард Янсен.
Про реальну ситуацію із органічним виробництвом на Житомирщині розповів заступник начальника управління АПК облдержадміністрації Леонід Бабич.
«Розвиток органічного виробництва сприятиме зростанню доходів та підвищенню конкурентоспроможності господарств, зменшенню витрат виробництва, скороченню природоохоронних виплат, підтримці малого та середнього бізнесу, вдосконаленню зворотного зв’язку між виробниками і споживачами, розбудові сільських територій та розвитку місцевих громад, поліпшенню іміджу області та інвестиційного клімату в регіоні, інтеграції Житомирщини в міжнародний органічний ринок, - відзначає Бабич. - У Житомирській області є 20 операторів органічного виробництва – це молочна галузь, рослинництво, тваринництво, птахівництво. Зокрема, органічним виробництвом вже займаються аграрні підприємства - ТОВ «Агровест груп», СФГ «ВЕСТ», ТОВ «Беррі-Агро», Товариство «Полісся Інвест», ПП «Галекс-Агро», ін».
До слова, у рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека» учасники побували з екскурсією на підприємстві "Organic Milk" у райцентрі Баранівка. «Органік Мілк» — перше в Україні сертифіковане підприємство з виробництва органічної молочної продукції. Завод входить до вертикально інтегрованого приватного підприємства «Галекс¬Агро», на якому вперше в Україні реалізовується повноцінна модель екосистеми, що поєднує органічне землеробство та органічне тваринництво. Під час екскурсії учасники конференції могли також поспілкуватися із генедиректором ПП «Галекс-Агро» Олександром Ющенком.
З продукцією цього підприємства та інших виробників «органіки» з Житомирської області можна знайомилися і дегустували на ярмарку органічної продукції у ЖНАЕУ.
Погода, Новости, загрузка...