Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 17:23
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

4 декабря 2017, 10:23

Стан захворюваності населення області на гострі алкогольні психози та організація надання медичної допомоги таким хворим

У чарці нудьга шукає полегшення,
легкодушність – хоробрість,
нерішучість – впевненість,
смуток – радість,
а знаходять лише загибель.
Бенджамін Джонсон
(англійський поет, драматург,
друг і конкурент Вільяма Шекспіра)


Психічні розлади внаслідок вживання психоактивних речовин (ПАР) є однією з головних проблем суспільної охорони здоров’я в Європейському регіоні ВООЗ, про що свідчить їх поширеність і обумовлений ними тягар хвороб: щороку вони вражають не менше однієї третини населення.
Відповідно до рекомендацій ООН наслідки, пов’язані з вживанням ПАР, вимагають третини й більше всіх витрат на медичну допомогу. В усьому світі понад 5% загального тягаря хвороб та травм обумовлені алкоголем. Шкідливе вживання алкоголю є причинним фактором більш ніж 200 порушень здоров'я, пов'язаних з хворобами і травмами (цироз печінки, деякі види раку, серцево-судинні захворювання тощо). Окрім наслідків для здоров'я вживання алкоголю наносить значний соціальний і економічний збиток суспільству. У світі в результаті вживання алкоголю щорічно стається понад 3,5 млн смертей, що складає 6% всіх випадків смертей. Серед людей у віці 20-39 років біля 25% всіх випадків смерті пов'язані з алкоголем. Через причини, що пов’язані із вживанням алкоголю, щороку в світі помирає 320 тис. молодих людей у віці від 15 до 29 років, що становить 9% усіх випадків смертності у цій віковій групі.
У Європейському регіоні ВООЗ частка загального нездоров'я і передчасної смертності, обумовлена алкоголем, найбільша в світі. Тривалість життя осіб, схильних до пияцтва, на 15-20 років менша за середньостатистичну. Чверть (24,8%) всього спожитого алкоголю була незареєстрованою, тобто незаконно виготовленою або проданою без державного контролю. Так 50,1% зареєстрованого алкоголю припадає на міцні алкогольні напої. В Україні відмічається швидке зростання числа хворих із залежностями від психоактивних речовин. Згідно з результатами останніх досліджень, лише 20% громадян України «відчувають себе щасливими» у своїй країні. Зважаючи на те, що сьогодні населення України масово перебуває під впливом потенційно травмуючих подій (соціально-економічні, військові дії тощо), прогнозується збільшення кількості захворювань, пов’язаних зі зловживанням психоактивними речовинами, зокрема алкоголем. Середній в Україні показник захворюваності на розлади психіки та поведінки через вживання психоактивних речовин – 265,7 на 100 тис. нас. (Житомирська область – 238,6).
Одним з найскладніших ускладнень вживання алкоголю є алкогольний делірій. Алкогольний делірій (біла гарячка, жаргонне – “білочка”) – психоз, пов’язаний зі зловживанням алкоголем. Назва походить від латинського Delirium tremens – буквально “тремтячі затьмарення”. Вперше симптоми психозу описав Пліній Старший у першому столітті нашої ери. У 1813 році англійський лікар Томас Саттон запропонував термін “delirium tremens”. Психоз розвивається після 5-7 років вживання алкоголю в осіб, що мають залежність. Психічні розлади поєднуються з патологією ЦНС. У разі проведення неадекватного або несвоєчасного лікування розвиваються підгострі та хронічні захворювання.

В нашій області стаціонарну наркологічну допомогу надають:
• обласний наркологічний диспансер Житомирської обласної ради – 100 ліжок стаціонару,
• наркологічний стаціонар при Коростенській ЦМЛ – 20 ліжок стаціонару,
• Коростишівська ЦРЛ ім. Д.І. Потєхіна - 5 ліжок.

Окрім вказаних стаціонарів медична допомога хворим, які мають алкогольні психози, надається у відділеннях анестезіології – інтенсивної терапії при центральних районних та міських лікарнях. Але дані про проведене лікування, як правило, не передаються до лікарів – наркологів для організації подальшої амбулаторної допомоги.

Помилковими є твердження (які впливають на якість допомоги), що
• лікування залежності є менш ефективним, ніж терапія інших захворювань,
• детоксикація ефективна як самостійний метод лікування,
• вживання ПАР призводить до залежності,
• вживання алкоголю та наркотичних речовин є вибором людини,
• без мотивації до лікування допомогти людині неможливо,
• лікування залежності необхідно починати за наявності негативних наслідків.

Лікування залежності є менш ефективним, ніж терапія інших захворювань. Хронічні соматичні захворювання і залежності від ПАР мають дуже схожі характеристики, і саме тому їх порівняння науково коректне.
Але чому ж таке різне ставлення до пацієнтів із залежністю в порівнянні з хворими на інші хронічні, рецидивні соматичні захворювання (цукровий діабет, астма, гіпертонія)? Цікаво, що основні чинники рецидиву при хронічних соматичних хворобах практично ідентичні з такими у пацієнтів з залежними розладами: недотримання встановленого фармакологічного лікування і відсутність поведінкових змін; низький соціально-економічний статус; відсутність підтримки з боку сім'ї.

Лікування полягає у відмові від прийому психоактивних речовин. Дослідження останніх 20-25 років достовірно показують, що надання інформації про зловживання алкоголем саме по собі не змінює прогноз. Одне тільки підвищення інформованості найчастіше не призводить до зміни поведінки. Лікування пацієнтів із залежностями від ПАР є складною багатофакторною системою, яка не обмежується підвищенням інформованості та навчанням навичкам. Вирішення проблеми куди складніше, ніж просто надання знань або умінь. Особи із залежностями від ПАР потребують складного, тривалого і комплексного лікування.

Детоксикація ефективна як самостійний метод лікування. Завдяки цьому міфу в дуже багатьох країнах світу основна увага приділяється створенню програм детоксикації, після яких жодні інші методи лікування не застосовуються. Якщо процес лікування обмежується детоксикацією, рецидиви зазвичай спостерігаються не через дні, а через години після її завершення. Саме тому можна зробити висновок, що в концепції лікування станів залежності детоксикація - лише перший, причому найпростіший етап, за яким повинні проводитись інші етапи підтримуючої терапії з подальшою профілактикою рецидивів протягом декількох років. До речі, цей підхід нічим не відрізняється від лікування ЦД або гіпертонії.

Вживання ПАР призводить до залежності. Міф полягає в тому, що у всіх, хто зловживає речовинами, розвинеться залежність. Але це зовсім не так. Згідно з науковими дослідженнями, ризик розвитку залежності (спостереження протягом 8-12 років) наступний: нікотин - 32%, героїн - 23%, кокаїн - 17% (крек, кокаїн - 20%), алкоголь - 15%, стимулятори - 11%, канабіс - 9%, седативні - 9%, опіатні анальгетики - 9%, галюциногени - 5%, інгалянти - 4%.
Таким чином, більшість людей з досвідом застосування ПАР не продовжують їх вживати, тобто зловживання найчастіше не приводить до формування залежності.

Вживання алкоголю та наркотичних речовин є вибором людини. Натомість 78% хворих на залежність починали перший прийом ПАР у віці 12-17 років, коли відбувається формування середньої, мезолімбічної, частини мозку, яка відповідає за настрій, імпульсивність, регуляцію сну та інші, перш за все емоційні, функції. Залежність формується в результаті дерегуляції мезолімбічної дофамінової системи, тому що саме на цю ділянку мозку впливають всі ПАР, порушуючи нейротрансмісію. Таким чином, можна зробити висновок, що у пацієнтів з залежностями компульсивне вживання речовин знаходиться практично поза зоною контролю.
Покращення надання допомоги наркологічним хворим полягає у наступному:
• З метою підвищення ефективності лікування хворих на алкогольні психози в обласному наркологічному диспансері розроблюються нові методи лікування та діагностики, значна увага приділяється питанню діагностики та диференційної діагностики таких розладів.
• У практичну діяльність впроваджуються NICE, які рекомендовані Національним інститутом охорони здоров’я та підвищення кваліфікації Великобританії (впроваджено: Alcohol-use disorders: diagnosis and management of physical complications [CG100]).
• Кожному пацієнту, який перебуває на лікуванні в облнаркодиспансері, визначається рівень реабілітаційного потенціалу, проводиться визначення важкості залежності від ПАР (тест SADQ-C – Severity of Alcohol Dependence Questionnaire, Стоквелл – опитник на ступінь важкості алкогольної залежності) та проводиться психологічне тестування (тест Аудит).
• Пацієнти, які перебувають на лікуванні в облнаркодиспансері, проходять заняття по індивідуальній реабілітаційній програмі (включає в себе патопсихологічні дослідження, психокорекційні та психотерапевтичні заняття, цільові консультації) з врахуванням особистого реабілітаційного потенціалу.
• Впровадження психологічних скринінгових тестів та програм психологічної реабілітації для пацієнтів та їх близьких дає змогу забезпечувати тривалий період ремісії у пацієнтів.
Погода, Новости, загрузка...