Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 19 квітня 03:05
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

26 апреля 2018, 20:50

«Дзвони Чорнобиля»: без права на забуття

У ці дні житомиряни вшановують пам’ять про людей, які віддали свої життя, захищаючи співвітчизників і майбутні покоління від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

25 квітня біля пам’ятного знаку «Пожежним, що врятували світ» відбувся вечір-реквієм «Запалимо поминальну свічу».

26 квітня ліквідатори аварії на ЧАЕС, їх рідні, представники влади, релігійних та громадських організацій, військовослужбовці учнівська та студентська молодь вшанували пам’ять Георгія Готовчиця, першого Міністра України у справах захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, працівників правоохоронних органів, які захистили людство від небезпечного атому.

Цього ж дня меморіальні заходи відбулися біля пам’ятних знаків «Чорна біль» та «Пожежним, які врятували світ».

Ввечері на Михайлівській житомиряни та гості міста зібралися на вечір пам’яті «Дзвони Чорнобиля», під час якого творчі колективи Житомирського музичного училища імені В.С. Косенка, Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка презентували свої творчі здобутки, присвячені пам’яті жертв Чорнобильської трагедії.

Довідково: аварія на ЧАЕС – найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі. З різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Лише наступного дня, після того як у Швеції за рівнем радіації визначили, що в Україні мала місце аварія, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і при гасінні пожежі, що тривала близько 10 днів, загинув 31 чоловік і понад 200 було госпіталізовано. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС.
Погода, Новости, загрузка...