Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Середа, 24 квітня 15:16
Анонси
В епіцентрі
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімейВолейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громад

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

23 июня 2018, 09:10

На молодіжному форумі у Городницькій ОТГ учасники напрацювали 6 проектів

21 та 22 червня у Городницькій ОТГ в приміщенні опорної школи, що у Новоград-Волинському районі, відбувся молодіжний форум «Можливості молоді в громаді в умовах децентралізації», який зібрав 80 учасників із 6 громад регіону. Команди Любарської, Городницької, Баранівської, Довбиської, Семенівської та Коростишівської ОТГ складались із учнів, студентів та молодих фахівців громади.

Проведення форуму ініціював Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном, разом із партнерами Житомирською обласною організацією Пласту та Житомирським обласним центром туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді в Городницькій ОТГ.

На полях форуму відбулись дві панельні дискусії, за участі спікерів та представників громад з проблематики формування молодіжної політики в ОТГ та здобутків громад у реалізації ідей та проектів молоді. Далі учасників поділили на три групи – учні, студенти та молоді фахівці, з якими працювали тренери із проектного менеджменту, молодіжної політики, громадської діяльності та комунікації.

«Громади мають повноваження та гроші, але як їх використовувати у багатьох випадках не знають, адже існує брак ідей. На цьому форумі ми збираємо посадовців та молодь разом та показуємо наскільки комунікація між ними є ефективною та креативною. І цей брак ідей заповнюється думкою учнів, студентів, молодих фахівців», - переконаний Дмитро Клименко, радник з комунікації Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Протягом двох днів із молодими людьми працювали представники трьох університетів Житомира, ЖДУ імені І. Франка, ЖНАЕУ та ЖДТУ, які презентували учням навчальні заклади та провели профорієнтацію для дітей.

«Стати конкурентним на ринку праці сьогодні надскладно, тому потрібно зі школи працювати над своїми здібностями та планувати своє подальше навчання. Ми пропонуємо пройти профорієнтацію та чітко для себе визначити пріоритетні напрямки свого розвитку», - розповіла Людмила Горохова, викладач ЖДУ ім. І. Франка.

Також з учнями займались Ірина Яцик та Наталія Степаненко, які мотивували дітей виходити із зони комфорту та втілювати свої ідеї у своїх громадах. Із студентами та молодими фахівцями працювали досвідчені управлінці Житомирської міської ради Борис Пахолюк, керівник комунальної установи «Агенція розвитку міста» та Людмила Сікайло, заступник начальника управління сім’ї молоді та спорту.

«Тренери дуже цікаві, і головне розповідають не чергову теорію, а практичний свій досвід. У нас активна та креативна команда сьогодні тут, і ми максимально використаємо цей досвід», - наголосила Анастасія Кучеренко, учениця Коростишівського НВК Школа-ліцей ім. Дярбіняна.

Перейняти цей досвід, який напрацювали ці фахівці у Житомирській міській раді, учасники форуму мали можливість під час занять у групах, які розглядали теми проектного менеджменту, проектів, які були реалізовані міською радою та програми підтримки молодіжного руху Житомира.

«Написати проект легко, важко виграти кошти для його реалізації. Ці молоді люди мають великі можливості, доступ до знань та досвіду, і такі форуми допомагають акумулювати зусилля та напрацьовувати рішення, які приносять розвиток громаді», - переконаний Борис Пахолюк, керівник комунальної установи «Агенція розвитку міста» ЖМР.

Особливістю цього форуму було те, що ночівля учасників відбувалась у наметовому містечку на березі річки Случ, що протікає в околицях містечка Городниця. Більше того, це був справжній пластовий табір, адже він був повністю організований за пластовою методикою. Три Олександра – Чорний, Бондарчук та Шевчук та Анастасія Булейко, досвідчені пластуни, взялись за організацію виховної частини форуму.

«Сьогодні в Україні немає потужної гуманітарної політики, яка формує та виховує громадянина України. І це призводить до вимивання активної частини суспільства за кордон. Пластуни намагаються сформувати альтернативну гуманітарну політику, адже мають унікальну історію у 106 років, та традиції виховання патріотів своєї держави. На цьому форумі ми не тільки навчаємо цих людей написанню проектів, розвитком молодіжних просторів. У таборі ми організували гутірки, вишколи та лекторії головна мета яких – формування осередків Пласту у громадах та виховання патріотів України», - переконаний Олександр Чорний, голова Житомирської організації Пласт.

Пластуни спільно із учасниками форуму провели таборування, організували приготування їжі, провели декілька гутірок та ватру. На ранок 22 червня, згорнувши табір учасники повернулись до Городницької опорної школи, де продовжили роботу. Цього дня на молодь чекала цікава робота у групах із Оксаною Загорською, керівником проекту «Молодіжний кластер органічного підприємництва», Баранівської ОТГ та Дмитром Клименком, радником з комунікації Житомирського ЦРМС.

«За час від створення громади ми зрозуміли, що ключовою проблемою, яка стоїть на заваді розвитку територій є пасивність громадян. Тоді ми напрацювали алгоритм роботи: ми почали стимулювати людей бути активними, через навчальні тренінги, через конкурси та цікаві проекти. Теж саме, я пропоную вам. Стимулюйте громаду, а особливо молодь, бути активною», - поділилась Оксана Загорська, керівник проекту «Молодіжний кластер органічного підприємництва», Баранівської ОТГ.

В кінці другого дня форуму команди громад напрацювали проекти, які візьмуться реалізовувати після повернення додому. Так Баранівська команда опрацювала ідею створення скеледрому. На стінах одного із закладів позашкільної освіти громади вони планують побудувати скеледром висотою 7,5 метрів. Цей проект планують подати на конкурс проектів Громадського бюджету. Також команди напрацювали ідеї відкриття коворкінг центрів, молодіжних центрів, артмайстерні. У Семенівці будинок культури пропонують перетворити на молодіжний центр, який об’єднає навчальні потреби молоді та розваги. Всього опрацювали 6 проектів, які спільно із владою громад будуть реалізовувати.

«Молодь може впливати на рішення влади, щодо розвитку громади у різний спосіб. Ми сьогодні пропонуємо долучатись та брати на себе відповідальність. Так наша молодіжна рада, вже працює і показує чудові результати, а її голова став членом виконкому. Форум має активізувати інших мешканців громади не чекати поки хтось зробить, а брати і працювати», - вважає Іван Онищук, голова Городницької ОТГ.

Такі форуми Житомирський Центр планує проводити регулярно та залучати інші активні громади.
Погода, Новости, загрузка...