З початку 2018 року в Житомирській області зареєстровано 3 спалахи гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 18 осіб, в т.ч. 6 дітей до 17 років (33,3%). За аналогічний період минулого року також було зареєстровано 3 спалахи, під час яких перехворіло 38 осіб, з них 32 дітей до 17 років (84,2%).
2 спалахи були пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: спалах вірусного гепатиту «А» серед учнів загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. с.Холосне Коростенського району та спалах сальмонельозу серед відвідувачів кафе «Ранчо» у м.Малині; 1 побутовий спалах – в с.Зарубинці Андрушівського району.
З метою виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення спалахів гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань. Проведено комплекс протиепідемічних заходів, вжито адекватних до ситуації заходів реагування. Головними причинами спалахів були: порушення протиепідемічного та санітарно-гігієнічного в закладах та побуті, не дотримання правил особистої гігієни, порушення питного режиму, поточності виробничих процесів, термінів та умов зберігання швидкопсуючих продуктів.
Окрім того, за 10 місяців 2018 року в області зареєстровано 5 побутових випадки ботулізму, в наслідок яких постраждало 5 осіб, в т.ч. 1 дитина до 17 рокыв (с.Великий Молодьків Новоград-Волинського району, с.Йосипівка Малинського району, с.Березники Ємільчинського району, м.Бердичів та м.Житомир). Випадок в Ємільчинському районі закінчився летально. Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з 2 потерпілими. Зареєстровано 5 випадків отруєння грибами в побуті з 5 потерпілими, серед яких одна дитина 4 років (с. Мала Деревичка Любарського району, смт Любар, смт Хорошів, м.Бердичів та м.Житомир). За аналогічний період минулого року було зареєстровано 14 випадків отруєння грибами з 21 потерпілим, серед яких 5 дітей до 17 років; 7 осіб померло, в т.ч. одна дитина. Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань випадків харчових отруєнь.