Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Субота, 20 квітня 12:53
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

14 декабря 2018, 11:11

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Кожного року в Україні 14 грудня відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Саме цього дня офіційно повідомили про те, що "саркофаг", загальною вагою 36200 тонн, побудований і надійно вкрив зруйнований четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС.

Велика частина робіт була виконана з моменту аварії і до 1987 року, у чому взяли участь близько 240 000 чоловік. Загальна кількість ліквідаторів (включаючи наступні роки) склала близько 600 000. Проектом передбачено, що ця споруда буде експлуатуватись упродовж 100 років.

Нагадуємо, що 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС неподалік від Києва сталася аварія. За свідченнями очевидців, у цей час відбулося два потужні вибухи з руйнуванням частини реакторного блоку і машинного залу, на енергоблоці № 4 ЧАЕС виникла пожежа. До 15-ї години того ж дня було достовірно встановлено, що реактор зруйнований, а з його розвалу в атмосферу надходить величезна кількість радіоактивних речовин (всього було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів, 190 тонн радіоактивних речовин).

У результаті аварії сталося найсильніше радіоактивне зараження в радіусі 30 кілометрів. Вибух був настільки потужним, що забруднення в тій чи іншій мірі інтенсивності поширилося на значні ділянки території Радянського Союзу (насамперед, України, Білорусії, Росії) – на площі 160 тис. кв. км. Понад 400 тис. осіб були переселені.

Завдяки мужності ліквідаторів наслідків катастрофи аварія була локалізована. Однак багато хто з них пожертвував своїм життям або втратив здоров'я і страждає від наслідків опромінення донині.

Ідея відзначення Дня ліквідатора полягає в тому, щоб ще раз нагадати суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців, зокрема і медичні. 

Завідуюча терапевтичним відділенням центру радіаційного захисту населення, постраждалого від наслідків аварії на ЧАЕС, обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського, координатор УОЗ ОДА за напрямом «Організаційно-методична допомога постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС» Наталія Корендович зазначила, що з метою забезпечення ефективного функціонування системи медичної допомоги населенню Житомирської області, потерпілому внаслідок Чорнобильської катастрофи, надання висококваліфікованої спеціалізованої планово-консультативної та організаційно-методичної допомоги установам охорони здоров’я області, лікування та реабілітації виявлених хворих, збору та довгострокового зберігання інформації про стан здоров’я населення у вересні 2009 року на базі обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського створений Житомирський обласний спеціалізований центр радіаційного захисту населення, постраждалого від аварії на ЧАЕС. У складі центру розгорнуто 180 ліжок.

Враховуючи збільшення поширеності захворювань серед дорослого населення області, яке постраждало внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, та з метою забезпечення адресної висококваліфікованої і спеціалізованої допомоги особам, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи у грудні 2016 року після реконструкції відкрито терапевтичне відділення центру радіаційного захисту населення, постраждалого від наслідків аварії на ЧАЕС, на 40 ліжок, у т.ч. 10-неврологічного профілю. Палати для пацієнтів облаштовані всім найнеобхіднішим: окремі санвузли, душові кабіни, телевізори, холодильники, кондиціонери. Відділення забезпечене апаратурою та медикаментами для лікування населення, постраждалого від наслідків аварії на ЧАЕС. При проведенні лікування пацієнти отримують лікарські засоби:

- придбані за бюджетні кошти, які виділені депутатами обласної ради;
- отримані за програмою подолання наслідків аварії на ЧАЕС;
- придбані за кошти БО «Лікарняна каса»;
- отримані по гуманітарній допомозі.

За 11 місяців 2018 року у стаціонарі центру було проліковано 2984 пацієнти, з них: постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС – 2636 осіб, ліквідаторів – 348 осіб. Зокрема у відділеннях терапевтичного профілю проліковано 1764 пацієнти, з них: постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС –1530 осіб, ліквідаторів – 234 особи. У відділеннях хірургічного профілю проліковано 1209 пацієнтів, з них: постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС –1095 осіб, ліквідаторів – 114 осіб. У відділенні інтенсивної терапії проліковано 11 постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Серед пролікованих пацієнтів, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, було: 1 категорії – 666 осіб, 2 категорії – 155 осіб, 3 категорії – 1808 осіб, «Д» категорії – 7 осіб. Серед ліквідаторів : 1 категорії – 155 осіб, 2 категорії – 170 осіб, 3 категорії – 23 особи. Прооперовано 1018 пацієнтів. Питома вага пролікованих постраждалих від загальної кількості хворих лікувального закладу – 10,7%.
За 11 місяців 2018 року було 227 646 відвідувань пацієнтами консультативно-діагностичної поліклініки, з них потерпілі від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – 11 171 відвідування, ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – 712 відвідувань, що становить разом 5,1%.

Використано: медикаментів на суму 2805345,64 грн, кришталиків на суму 249421,68 грн, ендопротезів на суму 256682,30 грн, судинних протезів на суму 10928,40 грн.

Шановні учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, від імені медичних працівників Житомирщини бажаємо вам і вашим рідним міцного здоров’я, терпіння, шани і щирої поваги від людей і держави! Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах ядерної катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.
Погода, Новости, загрузка...