Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 17:57
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

28 октября 2019, 10:30

На Польському цвинтарі у Житомирі відбулося традиційне прибирання

26 жовтня, громадська організація «Житомирська обласна Спілка поляків України» традиційно організувала прибирання Польського цвинтаря у Житомирі, яке було спрямовано на підготовку Житомирського некрополя до християнського свята Дня пам’яті Всіх святих та Задушних днів. Польське кладовище - одне з найстаріших польських кладовищ у Європі, яке датується 1799 роком.

Прибирання польського кладовища - важлива ініціатива, яка спонукає плекати пам’ять про померлих. Активно працювали члени ГО «Асоціація польської молоді на Житомирщині» (голова Марія Пивоварська), польського театру ModernPol, вчителі польської мови Олена Станішевська, Вікторія Зубарева, Анетта та Анджей Піотрович. Вперше до шляхетної справи долучилася парафія Божого Милосердя на Мальованці.

Після упорядкування місць поховань, запалили свічки - вогники пам’яті на могилах батьків Ігнація Яна Падеревського - Яна та Анни Падеревських, композитора Юліуша Зарембського, перших польських авіаторів Броніслава та Станіслава Матьєвіч-Мацієвіч, кс. Анджея Федуковича, кс. Олександра Самосенко та єпископа Кароля Антоні Недзялковського, родин Монюшко, Крашевських, Домбровських, Францишка Поплавського, члена «Поліських Соколів» та інші.

Кладовище перебуває під опікою місцевої влади. У 2016 році був реалізований проєкт Бюджету участі 2016 «Польський цвинтар - історико-культурний музей-заповідник у місті Житомир».

Варто зазначити, що польський цвинтар є пам’яткою національного значення. ГО «Житомирська обласна Спілка поляків України» систематично дбає про чистоту і порядок на кладовищі, докладає максимум зусиль, щоб у серцях житомирських поляків жила пам’ять про предків, які вже відійшли, а сам некрополь виглядав незабутим і прибраним.
Погода, Новости, загрузка...