Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Середа, 17 квітня 00:06
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

30 октября 2019, 13:28

Як громади Житомирщини бюджет виконують?

Радник із місцевих фінансів Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Продоус підготував аналіз фінансових показників бюджетів ОТГ Житомирської області за 9 місяців 2019 року.

«Регулярний моніторинг виконання бюджетів та його публічне висвітлення сприятиме підвищенню відкритості та прозорості бюджетного процесу громад. Крім того, ми зможемо відстежувати тенденції розвитку громад та вплив рішень влади ОТГ на надходження до бюджету», - вважає Сергій Продоус.

Отже, доходи загального фонду ОТГ без урахування міжбюджетних трансфертів за 9 місяців 2019 року скали понад 2 мільярди 919 мільйонів грн, що на 508 мільйонів грн (або на 21,1%) ніж минулого року.

Так, 3 громади збільшили власні надходження більше ніж у 1,5 раза (Високівська ОТГ +58,5%; Новоборівська +92,1%; Потіївська +59,7%). Разом з тим, 2 громади не змогли перевершити надходження минулого року (Червоненська ОТГ -5,7%, Вчорайшенська -7,2%).

В цілому за 9 місяців поточного року доходи загального фонду ОТГ з урахуванням трансфертів склали 5,725 мільярда гривень, з них податкові надходження 2,841 мільярда, неподаткові надходження – 77,4 мільйона, трансферти 2,806 мільярди гривень. Однак, по 17 ОТГ спостерігається невиконання власних надходжень загального фонду відповідно до плану на 9 місяців.

63,2% податкових надходжень громади отримують від сплати ПДФО – 1,796 мільярда гривень, який виконаний на 99,8% від плану. Частка єдиного податку становить 14,8% або 420 мільйонів гривень. Разом з тим, за 9 місяців 2019 року перевищення від планових показників є по земельному податку на 12,1% (452 мільйони) та по податку на нерухоме майно на 13,5% або 55 мільйонів гривень.

Середній розмір власних надходжень на 1-го мешканця по ОТГ склав 3,086 тисяч гривень, в тому числі середній обсяг надходжень податку на доходи фізичних осіб у розрахунку на 1-го мешканця – 1,787 тис.грн.

Відповідно до Методики формування спроможності територіальних громад, над оновленням якої зараз працює Міністерство розвитку громад та територій, одним із критеріїв визначення ресурсної спроможності ОТГ є кількість населення, що має проживати на території громади, і повинна становити не менше 5 тисяч осіб.

В Житомирській області таких малочисельних громад 17, з яких у 8 ОТГ рівень дотаційності перевищує 20%, в 9 ОТГ витрати на утримання апарату коштом власних надходжень перевищує 50%.

В об’єднаних територіальних громадах, в яких чисельність населення складає від 5 до 10 тисяч осіб (у нас таких 18 ОТГ), кількість громад в яких рівень дотаційності перевищує 20% - 4 ОТГ, також 4 громади в яких витрати на утримання апарату коштом власних надходжень перевищує 50%.

Відповідно, в більшості випадків, у територіальних громад з кількістю населення понад 5 тисяч осіб фінансова спроможність є кращою. Тому громадам не варто зупинятися в пошуках можливостей якісного покращення критеріїв своєї фінансової спроможності, в тому числі шляхом приєднання до себе суміжних громад.
Погода, Новости, загрузка...