Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 28 березня 21:08
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

30 октября 2019, 15:51

Стартувала правопросвітницька кампанія «Громадські радники»

Із 28 жовтня 2019 року Міністерство юстиції України започаткувало нову ініціативу «Громадські радники». Наразі в Україні діють 137 громадських радників, які об’єдналися в організацію «Асоціація громадських радників України».

Про ініціативу інформує Головне територіальне управління юстиції у Житомирській області. На сайті управління надано роз’яснення щодо мети кампанії « Громадські радники».

Зокрема, зазначається що розбудову спільноти громадських радників підтримують спільно Міжнародний фонд «Відродження», Координаційний центр з надання правової допомоги, Українська фундація правової допомоги, Мережа правового розвитку та Міністерство юстиції України.

Дізнатися, чи діють громадські радники у громаді можна за посиланням: http://bit.do/feA2h.

Хто такі громадські радники?

Громадські радники – це перша точка доступу до правосуддя для жителів сіл та невеликих міст. Громадські радники – це звичайні люди, які не мають юридичної освіти, проте пройшли спеціальне навчання з базових правових питань та отримали відповідні свідоцтва. Передусім, громадські радники – активні та небайдужі волонтери, озброєні правовими знаннями та навичками, які вони готові задіяти в своїх громадах. У нашому розумінні – це люди, які користуються повагою, довірою та авторитетом з боку жителів громади (або молоді люди, що прагнуть їх здобути і роблять для цього відповідні дії).

Громадські радники уважно вивчають наявну правову проблему та перенаправляють до компетентної інституції або надають правову інформацію, яка допоможе людині самостійно розв’язати свою проблему. Ці поради громадського радника можуть стосуватись як конкретної особи, так і усієї громади. Громадські радники є справжніми рушіями суспільних змін, адже вони допомагають вирішувати проблеми у правовому полі та створюють навколо себе критичну масу правообізнаних людей. Мережа таких радників, лідерів у своїх громадах, може стати важливим інструментом у подоланні правової ізоляції.

Чому потрібні громадські радники?

В Україні в обласних центрах та великий містах рівень доступу до професійних юристів досить високий, заклади освіти кожного року випускають нових спеціалістів, і майже кожне місто може похвалитись чисельними вивісками «адвокат». Але водночас багато громад не мають вільного доступу до таких спеціалістів – віддалені гірські села, невеликі населенні пункти, «вимираючі» сільські райони, вразливі та закриті спільноти, малозабезпечені громадяни тощо. Ця нерівномірність розподілу змушує громадян шукати інші шляхи отримання правової допомоги. Громадські радники стоять найближче до людей – вони спілкуються зрозумілою мовою, розуміють труднощі та проблеми, активно задіяні в житті громад та виконують свої функції безкоштовно.

Що можуть громадські радники?

Громадський радник не має правової освіти, не вирішує складних юридичних питань, не надає консультацій, не представляє інтереси клієнтів в судах та не замінює фахового юриста, який навчався для цього роками.

Проте громадський радник розуміє правові проблеми і знає куди перенаправити. Він або вона може порадити алгоритм дії в тому чи іншому питанні, знає, що таке «медіація» або «дискримінація», розбирається в роботі органів місцевого самоврядування, вміє «прочитати» фінансовий документ або написати звернення.

Громадський радник – це той, хто знає як працює система правосуддя, які існують провайдери правової допомоги й розуміє до якої інституції необхідно звернутись людям, щоб найшвидше й найякісніше отримати професійну правову послугу, яка вирішить їхнє питання чи проблему.

До громадських радників звертаються за порадою та допомогою не лише окремі громадяни, але й представники місцевої влади, яким потрібні підказки у процесах реформування, децентралізації, комунікації тощо. Громадські радники можуть ініціювати та реалізовувати позитивні зміни в своїх містах та селах, отримати підтримку від держави та громади.

У переважній більшості країн громадські радники не отримують грошової винагороди за свою діяльність, але набувають авторитету та популярності у своїй громаді, просувають позитивні зміни в ній, адже володіють знаннями, є джерелом достовірної інформації та дієвих контактів, здатні пояснити можливі наслідки дій людини, спираючись на отриману систему знань та широкий світогляд.

Як стати громадським радником?

Громадськими радниками можуть бути представники сервісних організацій, органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади, а також студенти юридичних факультетів, які навчаються в обласних центрах, але час від часу повертаються до своїх громад, де можуть надавати консультації. Окрім того, досить успішно функції громадських радників можуть брати на себе соціальні працівники та волонтери, адже вони мають навички комунікації з людьми, які перебувають в складних життєвих обставинах, а також працівники бібліотек, шкільні вчителі правознавства та лідери громадської думки тощо. Власне, громадським радником може бути представник будь якої професії, якщо в нього є можливість навчатись та бажання реалізовувати себе в громаді.

Сьогодні стати громадським радником може кожен активний громадянин України, який відчуває бажання творити позитивні зміни у суспільстві, здатен вчитися та навчати, а також якісно спілкуватись з мешканцями своїх громад. Для цього необхідно подати свою кандидатуру під час проведення конкурсу та пройти відбір.

На даний момент програма навчання громадських радників включена до програм Української Школи Практичних Знань з питань доступу до правосуддя. Слідкуйте за оголошеннями про конкурс у Вашій громаді вже у 2020 році.
Погода, Новости, загрузка...