Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 25 квітня 04:18
Анонси
В епіцентрі
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімейВолейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громад

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

18 ноября 2011, 09:53

У чоловічій гімназії Житомира деякі студенти навчалися за хабарі

якщо єврей не зміг поступити до гімназії, то були випадки, коли його батьки давали хабара. Про одну таку історію вступу до гімназії
У дореволюційні часи у перший Житомирській чоловічій гімназій були обмеження на навчання деяких категорій населення, зокрема, для євреїв. Серед всіх студентів гімназії для цієї категорії виділялось лише 5% навчальних місць. Тому до навчального закладу намагалися потрапити не лише талановиті молоді євреї, а й діти багатіїв.

І якщо єврей не зміг поступити до гімназії, то були випадки, коли його батьки давали хабара. Про одну таку історію вступу до гімназії розповів краєзнавець Георгій Мокрицький:

«В одного багатія - єврея, який володів залізо-скобяним магазином, до гімназії не вступив його син. Батько пішов до директора гімназії та, благаючи на колінах, запропонував, в обмін на зарахування сина на навчання, поставити навколо будівлі ковану огорожу за власний кошт »

Таким чином, син багатія почав навчатися у гімназії, а будівля отримала огорожу. З того часу чоловіча гімназія вже стала державним університетом ім. Франка, а частина огорожі, зі сторони вулиці Пушкінської, збереглася і до сих пір.

Зазначимо, що першим житомирським вузом був єврейський вчительський університет, а сьогодні сучасні житомирські студенти відзначають Міжнародний день студента.
За матеріалами: 1.zt
Погода, Новости, загрузка...