Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 12:43
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

17 декабря 2019, 23:05

У Житомирі підбили підсумки І етапу реалізації регіонального плану деінституалізації

Житомирська область продовжує тримати перші позиції у впровадженні реформи системи інституційного догляду та виховання дітей та рухається попереду інших регіонів України. Про це зазначила координатор Фундації Lumos в Україні Галина Булат під час чергового засідання міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Житомирській області.

Засідання робочої групи відбулося сьогодні, 17 грудня, в облдержадміністрації під головуванням т.в.о. начальника служби у справах дітей ОДА Наталії Пилипчук за участю регіональних DI консультантів Фундації Lumos, представників структурних підрозділів ОДА та Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Під час засідання міжвідомча робоча група підбила підсумки І етапу реалізації Регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Житомирській області на 2018-2026 роки, обговорила результати проведеної структурними підрозділами ОДА спільно з регіональними DI консультантами Фундації Lumos роботи у 2019 році та окреслила галузеві плани роботи на 2020 рік.

Т.в.о. начальника служби у справах дітей ОДА Наталія Пилипчук акцентувала увагу присутніх на тому, що серед пріоритетів роботи на 2020 рік в умовах впровадження в Україні реформи децентралізації – створення служб у справах дітей в усіх ОТГ. Наразі вже створено служби в 15 ОТГ Житомирської області.

Вона також поінформувала про те, що станом на сьогодні кількість дітей, які перебувають на державному утриманні в інтернатних закладах, та тих, які перебувають на обліку на усиновлення, зменшилася. В Житомирській області функціонує 174 прийомні сім’ї, в яких виховується 340 дітей, та 42 дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ), в яких перебуває 72 дитини.

Представники Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розповіли про те, що у 2019 році проведено 3-и тури навчання кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі (14 сімей), опікуни й піклувальники (10 осіб). Крім того, 132 фахівця соціальної роботи взяли участь у 16 семінарах із навчання здійсненню соціального супроводу ДБСТ та інших питань.

Підбиваючи підсумки засідання, Наталія Пилипчук зазначила, що у 2020 році продовжиться робота із розбудови в області мережі ДБСТ, створення патронатних сімей, а також вирішуватиметься питання щодо будівництва в області малих групових будинків, зокрема у Житомирі та Бердичеві.

«Пріоритетом у спільній роботі має стати реінтеграція дитини до біологічної сім’ї. Найголовніше для нас всіх – інтереси та права дитини», – сказала координатор Фундації Lumos в Україні Галина Булат та подякувала всім за конструктивну співпрацю.

Довідково. Житомирська область – перший регіон, який розпочав впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, затверджена Кабінетом Міністрів України 9 серпня 2017 року.

Координатор реформи – Міністерство соціальної політики, а Уповноважений Президента України з прав дитини має здійснювати моніторинг її виконання.

Технічну, експертну і методологічну допомогу в реалізації Національної стратегії в Житомирській області надають міжнародна неурядова організація Lumos і проект EDGE (Канада).

Lumos заснована Дж.К.Роулінг у 2005 році. Фундація має великий міжнародний досвід у сфері деінституціалізації. Наприклад, у Болгарії та Молдові за підтримки Lumos систему інтернатних закладів майже повністю було замінено на послуги для дітей та сімей, які надаються на рівні громад.
Погода, Новости, загрузка...