Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 09:52
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

28 ноября 2011, 13:32

В Житомирських вузах випускників працевлаштовують майже стовідсотково

Зокрема, під час круглого столу 25 листопада “Вища освіта:конституційне право і реальність. Як отримати гарну освіту, стати
Більше години знадобилося керівникам житомирських вузів, представникам громадських організацій та студентам, аби зрозуміти, що реальний стан сучасної освіти знаходиться не в найкращому становищі.

Зокрема, під час круглого столу 25 листопада “Вища освіта:конституційне право і реальність. Як отримати гарну освіту, стати молодим фахівцем і влаштуватися на роботу” ректор ЖДУ ім.І.Франка Петро Саух оцінив це становище на тверду четвірку, спираючись на дослідження закордонних експертів. На думку його колеги, проректора з навчальної роботи ЖНАЕУ Юзифа Цал-Цалка, треба оцінювати тих, хто вчать і тих, хто навчаються, однак в цілому його оцінка теж наближається до четвірки.


Разом з тим, говорячи про навчання студентів та подальші перспективи працевлаштування, обоє називали численні причини, які заважають студентам знайти хорошу роботу. Основна, потреба стажу, який студент не може набути за період навчання, інша — університети навчають занадто фахівців, але дійсно таких, що можуть кваліфіковано виконати свою роботу лише одиниці.


Декан соціально-психологічного факультету ЖДУ ім.І.Франка Олександр Музика розповів, що у них стовідсоткове працевлаштування студентів після навчання, які здобували освіту на державній формі навчання, але проблема в іншому — чи потрібно зараз керуватися радянськими зразками, що зобовязують відпрацьовувати по три роки.


З ним погоджується й проректор агроекологічного університету, при цьому він обурений ситуацією, коли один студент чотири роки вчиться на бюджеті, а на пятому вступає на стаціонар і фактично він не повинен відпрацьовувати три роки, але гроші держава на нього уже витратила.


Петро Саух вважає, що взагалі необхідно провести освітню реформу, яка передбачає комплексний підхід для студента: освіта разом із науковим процесом. Те ж саме стосується навантаження викладача, який не має часу займатися науковою діяльністю, адже має на рік 250-300 годин аудиторних занять і ще близько 600 на керування науковою діяльністю студента. Показники аудиторних годин співпадають із європейськими, а от оплата праці залишає бажати кращого.


Власне, ректор і цій проблемі бачить швидке рішення, коли шляхом скорочення працівників освіти можна досягнути більшої фінансової підтримки інших. В Україні 15,5 % працюючого населення зайняті в освіті, в той час як в США лише 8%. При цьому навантаження приміром на одного вчителя там 26 учнів, а в Україні тільки вісім.
За матеріалами: 20 хвилин
Погода, Новости, загрузка...