В Житомирській області у 4% продуктів виявлено перевищений вміст ГМО. Про це свідчать дослідження зразків харчової продукції, які провели працівники Житомирстандартметрологія.
На базі ДП "Житомирстандартметрологія" створено лабораторію молекулярно-генетичних досліджень ГМО – єдиний в області випробувальний підрозділ, який має змогу визначати і якісний, і кількісний вміст ГМО методом полімерної ланцюгової реакції в реальному часі.
Всього з часу заснування лабораторії досліджено 1533 зразки харчової продукції та харчової сировини. Перевищений вміст ГМО виявлено в 4% перевірених зразків. Найчастіше вміст ГМО "зашкалював" у сої та кукурудзі. А взагалі ГМО виявляли і в ковбасах, і в котлетах, і в смако-ароматичних сумішах, повідомляється на сайті ДП Житомирстандартметрологія.
Останнім часом спостерігається тенденція росту кількості виявлених випадків перевищення вмісту ГМО. Зокрема, у жовтні було перевірено 37 зразків харчової продукції та продовольчої сировини. Цього разу перевищення ГМО виявлено в комбікормах і в тій же сої. При цьому, перевищений вміст ГМО виявлено у 10,8% зразків, наданих на дослідження.