Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 28 березня 19:34
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

2 июня 2022, 11:10

На Житомирщині з початку року поліцейські відреагували на понад 3 тисячі повідомлень про домашнє насильство

Окрім застосованих до правопорушників заходів адміністративного впливу, правоохоронці розпочали розслідування 24 кримінальних проваджень через систематичне домашнє насильство та ще 10 – за невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників.

Нині на Житомирщині оперативні виїзди на такі виклики здійснюють підрозділи поліції протидії домашньому насильству. Окрім того, на подібні повідомлення реагують й дільничні офіцери та поліцейські громад, інспектори секторів реагування патрульної поліції та ювенальні поліцейські. Вони уповноважені на застосування передбачених законом заходів з припинення та попередження фактів домашньої тиранії.

- З початку 2022 року до підрозділів поліції області надійшло майже 3150 заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства, — повідомив заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП області Микола Пархомчук. - Майже всі ці факти підтвердилися, тож поліцейські склали 3032 матеріали про адміністративні правопорушення за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП.

Одним зі способів негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення є винесення працівниками поліції термінового заборонного припису. З початку року поліцейські винесли 838 таких приписів, які у переважній більшості містили заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою та входити й перебувати в місці проживання постраждалих членів сім’ї. Також у деяких випадках заборонні приписи містили зобов’язання кривдника залишити місце перебування постраждалої особи. Слід зазначити, що останній захід поширюється також на місце спільного проживання учасників подій незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житлове приміщення.

Аби попередити рецидив, правоохоронці працюють з сім’ями, де раніше реєструвалися випадки домашнього насильства. Для цього створені відповідні обліки, на яких нині перебувають 1187 осіб.

Водночас у разі умисного систематичного вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства законодавством передбачено кримінальну відповідальність.

Так, у Новограді-Волинському слідчі поліції оголосили підозру у вчиненні домашнього насильства (ст. 126-1 КК України) 38-річному містянину. Під час досудового розслідування встановлено, що чоловік знущається з 59-річної матері та вже був неодноразово покараний за це в адміністративному порядку, у тому числі штрафними санкціями та адмінарештом строком до 15 діб. Однак надовго він не припиняв протиправних дій. Тож 30 травня матеріали з обвинувальним актом були спрямовані до суду. Чоловікові може загрожувати до 2 років позбавлення волі.

Загалом з початку 2022 року поліцейські розслідували 24 факти домашнього насильства за ст. 126-1 КК України, ще 10 - стосуються невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників (ст. 390-1 КК України).

Правоохоронці закликають громадян не замовчувати випадки домашньої тиранії. Якщо ви стали жертвою насильства у родині або вам відома інформація про особу, відносно якої вчиняється насильство, зателефонуйте за номером 102, зверніться до дільничного офіцера чи поліцейського громади, інших правоохоронців. Також можна зв’язатися з фахівцями з протидії домашньому насильству за допомогою безкоштовної «гарячої лінії» за номерами: 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного), 116 123 (з мобільного) або 15 47.

Нагадаємо, за домашню тиранію жителю Романівської громади загрожує позбавлення волі.
Погода, Новости, загрузка...