Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 09:08
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

17 января 2012, 22:47

Як у Житомирі діє Програма «Молодіжне кредитування житла». Відео

Більшість молодих сімей Житомира сьогодні або винаймають житло, або живуть разом із батьками. Для більшості європейців – це фантастика, для українців – сумні реалії.
В Україні створений державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який мав би допомагати молоді купувати власні помешкання. Та за статистикою кількість людей, які стають на квартоблік постійно зростає, нові ж помешкання отримують одиниці.
В сім’ї Олександра Слободянюка троє дітей. Тому гостро постало питання власного житла. У 2004 році чоловік разом із дружиною став на чергу на квартирний облік. Всього за півтора року, як пільговикам, родині вдалося отримати квартиру за програмою «Молодіжне кредитування житла». За 90 квадратних метрів в мікрорайоні Малікова сплачують за контрактом лише по 500 гривень щомісяця. І, незважаючи на коливання валюти, продовжуватимуть стільки ж платити аж до 2025 року.

Олександр Слободянюк, житомирянин: "Ми заплатили перший внесок. Держава половину кредиту компенсувала. Зараз ми платимо близько 500 гривень на місяць. Ми тоді вже знімали квартиру за 500 гривень".

Таких родин, як Слободянюки – одиниці. Житомирянка Людмила по тій же програмі «Молодіжне кредитування житла», щоправда не як пільговик, а як звичайна молода людина, разом з чоловіком вже 8 років стоїть на черзі. Та за цей час – жодних результатів.
Людмила Рябчинюк, житомирянка: "Час минув, спроби отримати житло.. ми десь 364 були + Не слідкуємо, ми зрозуміли, що ця програма не виконується"
У Житомирському регіональному управлінні «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» кажуть – аби забезпечити житлом всіх, хто стоїть на квартобліку, на сьогодні не вистачає коштів ні у Державному бюджеті, ні у міському. Наразі в області на черзі перебувають 4 тисячі сімей до 35 років. Та все ж навіть ті небагато родин, які отримали житло за програмою «Молодіжне кредитування», змушені погашати самостійно відсотки, які за домовленістю повинна виплачувати держава.

Павло Шестопалов, директор Житомирського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву: "Завжди є нарікання, люди не задоволені, держава обіцяла, була фінансова криза + за червень і липень ми погасили, є затримка у півроку. Є такі моменти, де є особистий внесок. У нас не відповідає нормативна вартість фактичному будівництву

В управлінні кажуть на сьогодні варто спробувати отримати житло за допомогою іншої програми – «Доступне житло». Покупець платить 70% вартості квартири, держава – 30%. Та житомирянку Людмилу такий проект не приваблює."

Людмила Рябчинюк, житомирянка: "Зі знижкою – 28 тисяч доларів – вартість квартири + це можна брати через кредит + відсотки. Це зовсім не доступне".
У родині Лілії Лялюк, в якої шестеро неповнолітніх дітей, теж не можуть собі дозволити купівлю помешкання за програмою «Доступне житло». Тому роками живуть у двох кімнатах гуртожитку.

Саме тому ані програма «Молодіжне кредитування житла», ані інший проект «Доступне житло» не користуються популярністю серед житомирян. Адже те, що задешево – звичайним людям без пільг неможливо отримати. А дороговартісні проекти не по кишені пересічним городянам із місячною зарплатою у півтори - дві тисячі гривень. Тому і доводиться, або винаймати квартири, або тулитися по кілька сімей в одній квартирі.


За матеріалами: ЖОДТРК
Погода, Новости, загрузка...