Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 08:57
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

4 июля 2011, 10:14

На Житомирщині кожним слідчим вже розслідувано по 7 кримінальних справ

Одним з напрямів реформування системи внутрішніх справ держави є вдосконалення діяльності
Кожним слідчим органів внутрішніх справ Житомирщини з початку року у середньому розслідувано по 7 кримінальних справ

Одним з напрямів реформування системи внутрішніх справ держави є вдосконалення діяльності органів досудового слідства. З 1 липня 2011 року наказом МВС України запроваджено проведення експерименту по апробації вертикальної системи підпорядкування слідчих підрозділів органів внутрішніх справ.

Це перший крок для реалізації положень Конституції України по утворенню підрозділів досудового слідства, як самостійного правоохоронного органу, не заангажованого загальними завданнями міліції. За рахунок зміни підпорядкування усувається тиск на слідчого з боку керівництва, а це дозволяє сподіватись на більш об’єктивний підхід до розслідуваних подій та оцінки зібраних доказів, вважає заступник начальника УМВС – начальник Слідчого управління УМВС України в Житомирській області Василь Ничипорук, розмову з ним про це та інше ми і пропонуємо читачам.

- Професію слідчого без перебільшення можна назвати унікальною. Ніхто більше в державі не може виконати функцію розслідування злочинів і здійснення кримінального судочинства.
Слідчий – особлива людина, яка має поєднувати і аналітичні здібності, і вміння спостерігати. Адже версія – це картина події, домислена на підґрунті дійсних ознак. Специфічні завдання, поставленні перед слідчими, вимагають від них наявності особливих професійних навичок і знань, почуття особистої відповідальності, об’єктивності, дисциплінованості, високого рівня правової обізнаності. На нього покладений тягар відповідальності за долі інших людей. Він майже щодня бачить жорстокість і людську біду. І при цьому не має права стати ані на бік захисту, ані на бік обвинувачення. Об’єктивність – найголовніша риса справжнього слідчого. Все це і створює престиж роботи.

- Василю Петровичу, зважаючи на величезну відповідальність і водночас напруженість роботи слідчого, як вдається досягати результатів?
- Досудове слідство пройшло багато в чому непростий шлях становлення. Сьогодні слідчий апарат органів внутрішніх справ зайняв достойне місце - міліцейськими слідчими розслідується понад 95 відсотків всіх кримінальних справ про злочини, які реєструються на території України.
На Житомирщині у провадженні слідчих підрозділів з початку року перебувало 4640 кримінальних справ, уже закінчено розслідування понад 2025 з них, 1919 - направлено до суду.
Навантаження на кожного слідчого, а у нас їх 285, за шість місяців поточного року майже в два рази перевищувало науково обґрунтовані норми, водночас в слідчих підрозділах області нараховується 108 працівників, які мають стаж роботи менше трьох років.

Але їм є у кого вчитись і переймати практичний досвід – у справжніх професіоналів, які своєю працею сформували імідж служби як інтелектуальної еліти поміж інших підрозділів органів внутрішніх справ. Це старший слідчий в особливо важливих справах Слідчого управління УМВС капітан міліції Федосюк І.О., майор міліції Богун Д.В., майор міліції Шадура В.В., капітан міліції Савчук С.О., капітан міліції Логінов Р.М., начальник слідчого відділення Бердичівського МВ підполковник міліції Кашліков Г.В. та багато інших.

- У структурі Слідчого управління створені спеціальні відділи, що займаються розслідуванням чітко визначених категорій злочинів, зрозуміло, що йдеться про найбільш тяжкі та складні злочини і кожен з них, певно, має і свою специфіку?
- Після набрання 1 липня 2007 року чинності Закону України «Про внесення змін до ст. 112 Кримінально – Процесуального кодексу України» до підслідності слідчих органів внутрішніх справ було віднесено п’ятнадцять складів злочинів проти життя і здоров'я особи, у тому числі й умисні вбивства, зґвалтування та тяжкі злочини.
З метою організації їх розслідування у структурі Слідчого управління УМВС України в Житомирської області було створено відділ з розслідування злочинів, вчинених проти життя і здоров’я особи.
Цього року слідчими відділу закінчено розслідування 28 кримінальних справ про умисні вбивства.
Серед найбільш резонансних, наприклад, вбивство жительки м. Малина. Складність розслідування та доведення вини підозрюваної полягала у тому, що остання заздалегідь детально спланувала та до дрібниць продумала не лише спосіб убивства, але й свій маршрут, час та алібі в день вчинення злочину. Лише завдяки професійним діям слідчих було складено загальну картину мотиву та обставин убивства і кваліфіковано дії підозрюваної по ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

- Досить специфічним видом злочинів є дорожньо – транспортні пригоди, хоча більшість громадян навіть не усвідомлюють, що вони таки є злочинами.
- У провадженні слідчих перебувало 149 кримінальних справ про дорожньо-транспортні пригоди, з яких 100 уже закінчено (у 26 з них – загинули люди). Наразі 69 справ направлено до суду з обвинувальним висновком.
Загалом технічний стан сучасних транспортних засобів збільшує кількість кримінально-процесуальних процедур, спрямованих на забезпечення належного захисту прав і свобод людини, збільшує реальне, як фізичне так і процедурне, навантаження на працівників досудового слідства.
За цей період було затримано та поміщено до ізоляторів тимчасового тримання чотирьох водіїв, які після скоєння дорожньо-транспортних пригод зникли з місця події, тим самим залишили в небезпеці потерпілих. Кримінальні справи відносно них уже передано на розгляд судів.
Також направлена до суду кримінальна справа за ст. 288 (Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху) Кримінального кодексу України відносно посадової особи і пов’язана з порушеннями по утриманню штучних споруд м. Житомира.


- Василю Петровичу, ще одна категорія тяжких злочинів – незаконний обіг наркотичних засобів. Безпосередньо вони, наче б то, і не пов’язані із завданням істотної шкоди здоров’ю та життю людини, проте причинний зв’язок, і всі це розуміють, тут все ж прослідковується.
- Такі злочини є найбільш загрозливими для здоров’я суспільства загалом, а особливо молоді. Як правило, необхідність отримання наркотиків спонукає споживача до вчинення інших тяжких та особливо тяжких злочинів, найчастіше це крадіжки, грабежі, а іноді і розбійні напади. Особливу увагу спрямовуємо на виявлення та притягнення до кримінальної відповідальності розповсюджувачів наркотичних засобів.
Упродовж 2011 року на території Житомирщини зареєстровано 437 злочинів за фактами незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речових, їх аналогів та прекурсорів, у тому числі 186 фактів незаконного збуту вказаних речовин. Сьогодні уже закінчено розслідування 383 таких злочинів, 143 - з них це продаж наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. До кримінальної відповідальності притягнуто 292 особи. Накладено арешт на майно обвинувачених на суму понад 1,5 млн. грн.
Вилучено із незаконного обігу 78 кілограм наркотичних речовин.


- Останнім часом проводяться ретельні перевірки цільового використання бюджетних коштів, зокрема виділених під конкретні державні програми. На жаль, вони засвідчують численні і масштабні зловживання у цій галузі. Чи є такі справи у провадженні слідчих Житомирщини?
- У 2011 році було викрито діяльність організованої групи, до складу якої входили посадовці Міністерства праці та соціальної політики України та його структурних підрозділів, а також керівники підприємств України, зокрема і м. Житомира. Упродовж 2008-2009 років учасники організованої групи, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом підроблення низки офіційних документів, заволоділи бюджетними коштами на суму понад 22 мільйонів гривень, виділеними відповідно до держаної програми по впровадженню інноваційних технологій у виробництво технічних засобів реабілітації інвалідів одному з державних підприємств України.
Викрадені кошти були у подальшому легалізовані шляхом переведення їх через фіктивні підприємства в готівку.
У ході проведення слідства до кримінальної відповідальності притягнуто троє осіб, до двох з них застосовано запобіжний захід – взяття під варту. Інші особи на даний час встановлюються.
Завершується уже розслідування і по іншій резонансній справі, пов’язаній із діяльністю організованної злочинної групи, за фактом незаконної врізки на території Житомирської області в нафтопровід «Мозир-Броди» та викрадення нафти в особливо великих розмірах жителями Київщини та Сумщини. Підозрювані ретельно планували вчинення злочинів упродовж тривалого часу. Від місця вчинення врізки до місця завантаження транспортних засобів було прокладено відвід протяжністю понад 4000 метрів, який проходив під автошляхами «Київ-Чоп» та «Новоград-Волинський – Коростень». У ході проведення досудового слідства було зібрано достатньо доказів, що підтверджують вину підозрюваних осіб. До декількох членів групи застосовано запобіжний захід – взяття під варту.

Рупор
Погода, Новости, загрузка...