Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 25 квітня 03:38
Анонси
В епіцентрі
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімейВолейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громад

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

3 марта 2012, 11:03

За допомогою Японії Житомирщина має можливість очистити зону радіоактивного забруднення

З 2007 року триває здійснення спільного українсько-японського проекту „Ріпак для відродження Народицького району” (з української сторони – благодійний фонд „Заложники Чорнобиля”, Житомирський національний агроекологічний університет, Народицька райдержадміністрація, з японської – благодійна організація „Чорнобиль-Тюбу”). Мета проекту – довести, що посівами ріпаку можна ефективно очищати землю від радіоактивного забруднення і одночасно отримувати альтернативні види палива – біогаз і біодизель.

Упродовж останніх п’яти років проводився експеримент на землях колишнього сільськогосподарського підприємства за селом Старе Шарно Народицького району – підбиралися сорти ріпаку, які дають найбільший урожай та ріпакову олію. Завдяки експерименту вдалося визначити кращі сорти ріпаку і умови, за яких відбувається прискорення очищення земель від радіації.

Експеримент завершився у минулому році, постало питання практичного впровадження його результатів. Незважаючи на катастрофічний землетрус і аварію на АЕС «Фукусіма-1», представники японської неурядової асоціації „Чорнобиль-Тюбу” пропонують обласній владі продовжити проект „Ріпак для відродження Народицького району”. Асоціація бере на себе зобов’язання протягом 3-5 років виділяти 100 тисяч доларів на фінансування польових робіт та створення біодизельної та біогазової установки. Фінансування здійснюватиметься через розрахунковий рахунок і під загальним керівництвом благодійного фонду „Заложники Чорнобиля”. Науковий супровід проекту, що полягає у проведенні експериментальних досліджень з вирощування та переробки ріпаку на біоенергію і підготовці рекомендацій з фітореабілітації забруднених сільськогосподарських угідь, здійснює Житомирський національний агроекологічний університет.

За словами заступника голови Житомирської облдержадміністрації Миколи Дейсана, у Народицькому районі є 1400 га земель, які за рівнем забруднення відносяться до ІІ зони. „За допомогою ріпаку за кілька років їх можна буде віднести до ІІІ зони. Однозначно облдержадміністрація та обласна рада візьмуть участь у співфінансуванні та всілякому сприянню реалізації проекту”.

Цілком підтримує проект і районна влада. Для розробки конкретного плану дій із впровадження проекту „Ріпак для Народицького району” створили робочу групу, до складу якої увійшли учасники зустрічі. Робоча група у стислі терміни надасть план дій на затвердження керівникам області, а японська сторона матиме відповідь, чи готова Житомирщина до серйозних кроків задля очищення землі від радіонуклідів.
За матеріалами: Житомир Експрес
Погода, Новости, загрузка...