Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 18 квітня 05:19
Анонси
В епіцентрі
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату України
Волейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громадЖитомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

27 марта 2012, 10:28

Житомирянин - в 29 разів гірший від клерка з Верховної Ради

Видатки бюджету Житомира складають 3 тисячі гривень на одного жителя. Видатки Верховної Ради на одного мешканця парламенту включно з секретарками та водіями – 87 тисяч.

Насправді в Україні не 27 регіональних центрів. Їх 30. Окремі адміністративно-територіальні угрупування собі створили ті, хто має бути слугами народи – наймані менеджери з Адміністрації президента, Кабінету міністрів і Верховної Ради.

Ці територіальні одиниці розташовані компактно. Відстань між головними офісами на київських Липках не перевищує одного кілометра.

Ця близькість прорізалась в одному неписаному правилі. Річні бюджети АП, КМ та ВР завжди були в прямо-пропорційній залежності один від одного. Якщо одна з гілок влади домагалась собі підвищення кошторису, то на приблизно аналогічний процент підіймали видатки і решта. Аби не було деконструктивних заздрощів між своїми хлопцями, які в принципі роблять одну справу: прекрасно живуть собі за наш з вами рахунок.

Цього року ми будемо обирати Верховну Раду, тому розглянемо на її прикладі життя тріумвірату.

Парламентський бюджет складає 869 млн грн. проти 1,4 млрд на президентську адміністрацію в особі ДУСі. На цьому фоні дещо принизливо виглядають 278 млн грн. уряду, але не треба забувати, що в азарівській парафії ще майже три десятки міністерств зі своїми видатками, та купа інших органів зі спеціальним статусом.

Парламентські 869 мільйонів виглядають купою грошей під будь-яким кутом зору. Але головне те, що на ці гроші може існувати такий обласний центр як Житомир, у якого і видатки бюджету-2012 визначені у розмірі 820 млн грн.

Маємо те що маємо – середній мешканець парламенту обходиться бюджету в 29 разів дорожче пересічного житомирянина.

Левову частку всього бюджету ВР – 580 млн грн. – з’їдять зарплати нардепів, їх персональної обслуги, а також бюрократів з апарату Ради та автобази (дивіться нижче скани, які оприлюднила «Українська правда»). Населення парламенту в жодних публічних документах не проходить, тому ми рахували так. 450 нардепів, кожен з яких має по три оплачуваних з бюджету помічники – це 1800 осіб. У телефонному довіднику апарату ВР вказано близько 850 номерів керівників різних відділів. Ми помножили цю цифру на три як і у випадку з помічниками нардепів, отримавши ще 3400 осіб. В сумі маємо вже 5200. Цю цифру ми помножили ще на два, аби підстрахуватись на випадок роздутих штатів.

(Звичайно, у Литвина знову можуть влаштувати істеричний лемент, що у них немає не тільки нового броньованого мерседесу за $280 тисяч, а й такої купи нахлібників. Ок. Тоді і ми помножимо на два всі видатки на одного мешканця Ради, отримавши 170 тисяч. Також нам можуть інкримінувати те, що видатки житомирського бюджету треба ділити не на всіх жителів міста, а лише тих, хто не отримує грошей з державного бюджету, від власного бізнесу, тощо. Ок. В такому випадку давайте до плюсуємо до доходів парламентарів те, що вони заробляють не за основним місцем роботи у вигляді лобізму та підкупу.)

В Житомирі 580 «зарплатних» мільйонів парламенту навіть порівняти ні з чим, бо це взагалі три чверті бюджету обласного центру. Там на 484 мільйони цілий рік утримуватимуть управління освіти з усіма дитячими закладами та зарплатами їх працівників (267 млн грн.), управління охорони здоров’я з усіма лікарнями (159 млн грн.), та купу інших управлінь на кшталт культури з маленькими бюджетами.

Окремо в Житомирі направлять 171 мільйон на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям. В парламентському ж бюджету 180 мільйонів розписано лише на функціонування Управління справами Апарату ВР – це чисто паперові бюрократи, яких ніколи не показують по телевізору, але вони роблять якусь свою роботу.

При цьому Литвин не гребує хвалитись кошторисом свого хутора. Мовляв, вдалось знизити на 50 мільйонів у порівнянні з минулим роком. Ага, вдалось, так. Це просто в нинішньому кошторисі немає видатків на охорону здоров’я народних депутатів та придбання квартир. Щодо придбання квартир для депутатів – це зрозуміло, за попередні чотири роки в парламенті це питання вже мали вирішити всі бажаючі. А ось щодо медицини – банальне шулерство.

Литвин сам публічно визнав, що він особисто наполіг на тому, щоб ці видатки було винесено з парламентського кошторису кудись в інші закапелки бюджету. Мовляв, в «Феофанії» лікуються 47 тисяч чоловік на рік, і депутати там складають мізерну частину. Тому не треба законодавчий орган змішувати з багнюкою. Але іншими словами це означає одне – перед виборами всім нардепам треба виглядати більш пристойно.

Ще один цинічний прогноз можна зробити з стовідсотковою впевненістю. В 2013 році справжній бюджет парламенту зросте на сотні і сотні мільйонів гривень. Річ у тім, що у Литвина думають розширювати свою офісну площу.

Як ми вже повідомляли, Управління справами ВР замовило проект будівництва нового 9-поверхового будинку для своїх комітетів на вул. Садова. А на додаток ще й проект атріуму над внутрішнім двориком основної парламентської будівлі. Створення «дворового простору як комфортного зі штучним кліматом місця» було офіційно пояснено потребою у «поліпшенні умов роботи та розширенні зони ділового спілкування народних депутатів».

Тож шановні житомиряни, які цього року як і всі українці стануть виборцями. Володимир Литвин скоро в черговий раз заїде до вас з черговою не передвиборчою поїздкою в рамках відкриття якогось туалету на рідному окрузі. Тож попросіть його пояснити, чи є нормальним співвідношення 1 до 29 з точки зору голови Народної партії, яка позиціонує себе як «партія нормальних»?
За матеріалами: Наші гроші
Погода, Новости, загрузка...