Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 28 березня 20:51
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

27 июля 2011, 09:11

Ігор Вержанський: Державні акти видаватися не будуть

7 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про державний земельний кадастр» – один із двох
Одне з питань, яке зараз хвилює власників земельних ділянок, що вже посвідчили своє право власності на землю, – що буде з державними актами, чи будуть дійсними вже існуючі після 2013 року, тобто коли їх перестануть видавати. На запитання відповідає перший заступник начальника Головного управління Держкомзему у Житомирській області Ігор Вержанський.

7 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про державний земельний кадастр» – один із двох законодавчих актів, що (разом із законом «Про ринок земель») має стати основою для формування ринку земель в Україні. Відповідно до закону, з 1 січня 2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку видаватися не будуть. На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику буде безоплатно видаватися витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Проте варто нагадати, що з 1 січня 2012 року набуває чинності Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Відповідно до нього, право власності на земельну ділянку у визначених цим Законом випадках підтверджуватиме свідоцтво про право власності на нерухоме майно (зараз це право посвідчує держакт). Кабміну ще треба буде прийняти низку постанов, які врегулюють обмін інформацією між двома системами.

Із 2013 року держакти поступово будуть замінювати на свідоцтва про право власності. Заміна відбуватиметься у випадках, передбачених статтею 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Зокрема, там ідеться про випадки, коли нерухомість (у нашому випадку – земельні ділянки) вноситься до статутного фонду юридичної особи або виводиться з нього; фізичні особи та юридичні особи, що вийшли зі складу засновників (учасників) юридичної особи за рішенням органу, уповноваженого на це установчими документами, отримують у власність об'єкт нерухомого майна, переданий їм, тощо. Якщо особа таких операцій не проводитиме, державний акт може залишатися в неї на руках необмежений час як чинний документ.

Отже, державні акти на землю будуть дійсними і 10, і 20 років, і т.д. Лише при трансакціях з ділянкою цей документ вилучатимуть. За бажанням громадяни зможуть отримати витяг з державного реєстру про свою власність, а також буде безкоштовний доступ до інформації про свою та інші земельні ділянки через Інтернет (за винятком персональних даних).

Хочу порадити тим, хто ще до сьогодні не має державного акту: не сидіть і не чекайте, поки за вас хтось оформить ваше право власності на землю. Бо тільки державний акт, якої б форми він не був, свідчить (і свідчитиме) про те, що ви – власник певної земельної ділянки. Без державного акту ви не можете її продати, подарувати, заповісти, бо ви ще не власник. До речі, при внесенні інформації про вашу ділянку до автоматизованої системи державного земельного кадастру, ви зможете пересвідчитися, що ця інформація відповідає вашим очікуванням і що немає «паралельних» власників ділянки. Якщо для отримання акта треба буде провести землевпорядні роботи, зробіть їх, бо без них не обійтися і за нової форми посвідчення права власності.

RuporZT
Погода, Новости, загрузка...