Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 10:40
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

8 сентября 2011, 09:39

У Житомирі живе троє священників-паллотинів

Отець Ярослав пригощав смачним зеленим чаєм із суницею та шоколадними цукерками.
Ярослав Ольшевський вже 20 років працює священиком. Ми приїхали до нього на Мальованку після 11 години, він тільки провів гостей і з радістю запросив нас до будинку.

Отець Ярослав пригощав смачним зеленим чаєм із суницею та шоколадними цукерками. З вікна його кімнати відкривається прекрасний мальованський краєвид, яким священик дуже пишається: ще декілька років тому там було звичайне сміттєзвалище. Силами парафіян сміття було вивезено з району.

Щотижня до Парафії Божого Милосердя на Мальованці приходять до 150 дітей та приблизно 50 молодих людей на катехізацію.

«Є декілька пар, яких я пам’ятаю ще маленькими дітками. У цю суботу я буду вінчати Олену і Олексія, які колись прийшли до мене в дитинстві на катехізацію. Дивився, як зростали, а тепер буду їх шлюбувати…», - ділиться своїми враженнями священик.

Отець Ярослав був настоятелем отців паллотинів в Україні. У Житомирі паллотинів лише троє.

Святий Вікентій Паллотті залишив слова, які є сенсом паллотинського існування. «Ad infi nitam Dei gloriam» - для нескінченної хвали Божої.

«Я народився в Польщі, у 1963 році в східній частині країни..., - згадує отець Ярослав. - З мого села до Бреста – 100 км. Спочатку ходив у школу, а пізніше навчався у технікумі за 200 км від свого дому. Прийшов час – і я вступив у семінарію до отців-паллотинів поблизу Варшави. Навчався там 6 років. У 27 років написав заяву, щоб поїхати до Радянського Союзу.». Доля вибрала для Ярослава Ольшевського Житомир. 5 травня виповнилось 20 років з того часу, як отець Ярослав займається священицькою діяльність. 5 травня 27 років до того він був похрещений у католицькому храмі в рідному селі у Польщі.

«Коли я ще був дияконом у семінарії, то вже думав про те, щоб поїхати служити до Радянського Союзу. Тоді тут було дуже мало священників. Але люди завжди потребують духовного наставника. Я молився про навернення радянських країн до віри...», - ділиться спогадами отець Ярослав.

Коли приїхав до Житомира, то з собою не було навіть карти цього міста. Тільки авто з речами. Спочатку був вікарієм у Кафедральному костелі. Рік був настоятелем у Семінарійному костелі, що на вулиці Театральній. Отець

Коли у серпні 1991 року Україна здобувала свою незалежність, отець Ярослав займався поїздкою молоді до Варшави на паломництво та на зустріч із Папою Римським. Ще зараз він із запалом згадує ті часи і ту подорож, показує нам старі фотографії. «П’ять автобусів їхало тоді до Варшави. Це перша така масова поїздка нашої молоді до Папи. Це був початок серпня, всі ми знаємо, яка тоді була ситуація в країні: нас не хотіли пускати на кордоні,

ми не знали, що робити. Йшли у паломництво із табличкою «Житомир. Україна». 200 людей пів року готувались до цієї поїздки. Їхали через Яготин, цей кордон тільки відкрився і черги були на два тижні. Нас не пускали, не давали дороги, міліція супроводжувала автобуси усю дорогу. Але це було хороше паломництво. З того часу почався активний рух молоді в Україні…», - з переживанням згадує отець Ярослав.

«Втім, основна наша робота – це справи духовні…», - підсумовує отець Ярослав. 23 червня 2007 року відбулося освячення землі під будівництво храму на Мальованці. Місце новобудови освятив єпископ Києво-Житомирської дієцезії Ян Пурвінський.

Отець Ярослав сповнений надії, що храм скоро буде побудовано, і він стане прекрасною мальованською святинею.

1.zt.ua
Погода, Новости, загрузка...