Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 11:41
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

24 ноября 2011, 10:17

Сергій Рижук: Ми хочемо, щоб поліпшення життя відчув кожен житель області

За наступний рік ми повинні зробити усе, щоб кожен мешканець відчув, що в області в цілому і у кожному населеному пункті зокрема проводиться реальна робота - будується або ремонтується школа чи лікарня, дорога або спортивний заклад, будинок культури тощо
Сергій Рижук: Ми хочемо, щоб поліпшення життя відчув кожен житель області
22 листопада відбулося засідання обласного комітету економічних реформ, яке провів голова облдержадміністрації Сергій Рижук. У засіданні взяли участь голова обласної ради Йосип Запаловський, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк, заступники Віктор Балюрко, Микола Дейсан, Віктор Куницький, начальники управлінь облдержадміністрації, керівники підприємств і відомств, ректори університетів, голова громадської ради при облдержадміністрації Олег Умінський, голова регіональної ради підприємців в області Валерій Онопрієнко. На засіданні були заслухані та обговорені проекти програми економічного і соціального розвитку області на 2012 рік, Комплексної програми регіонального розвитку області на 2012-2015 роки, зміни до Стратегії розвитку області на період до 2015 року.

У вступному слові голова облдержадміністрації, голова обласного комітету економічних реформ Сергій Рижук наголосив, що вперше засідання комітету відбувається за участю керівників ради підприємців області та громадської ради при облдержадміністрації. Він висловив переконання в тому, що таке зібрання – це один із дієвих механізмів спільного узгодження та прийняття конкретних рішень місцевих органів виконавчої влади.

Сергій Рижук повідомив, що робоча група по розробленню проектів програм, до якої увійшли керівники обласних структур, ряд депутатів обласної ради, представники громадських організацій, науковці, була створена у квітні поточного року і ставила перед собою завдання розроблення збалансованих, виважених програм, які б вирішували проблеми області та забезпечували виконання реформ , визначених Президентом України.

Метою цих важливих документів, стверджує очільник області, є сприяння соціально-економічному розвитку області, кожного міста, району і села: „За наступний рік ми повинні зробити усе, щоб кожен мешканець відчув, що в області в цілому і у кожному населеному пункті зокрема проводиться реальна робота - будується або ремонтується школа чи лікарня, дорога або спортивний заклад, будинок культури тощо”.

За словами Сергія Рижука, з 70 обласних програм, що діяли у минулому році, з метою забезпечення оптимізації роботи залишено 44, які враховують стратегічні цілі області та держави в цілому.

„Досягнуті показники – зростання обсягів промисловості склало 117,9% (2-е місце в державі), темпи росту капітального будівництва в області сягнули 45% тощо – свідчать про те, що рік тому ми вдало сформували наші програми розвитку, - заявив голова облдержадміністрації. – Ма маємо такий старт, який дозволяє нам забезпечити підйом у більшості галузей соціально-економічного розвитку регіону. Від нашої спільної діяльності залежить, як будуть сформовані і особливо виконуватись дані програми та Стратегія”.

Про основні моменти програм розвитку регіону поінформувала зібрання начальник головного управління економіки облдержадміністрації Зінаїда Янченко. Вона зазначила, що параметри розвитку області у наступному році характеризують зведені соціально-економічні показники, які представлені у програмі на 2012 рік в галузевому розрізі та включені за поданням управлінь облдержадміністрації, підприємств, організацій, установ з урахуванням їх виробничих програм і планів. У процесі узгодження надійшла 261 пропозиція до проекту програми на 2012 рік та 25 пропозицій до проекту комплексної програми на 2012-2015 роки, які були враховані.
У промисловому виробництві прогнозне збільшення у 2012 році обсягів в усіх галузях промисловості дозволить забезпечити зростання по промисловості в цілому на 6,9% до очікуваного у 2011 році.

В агропромисловому комплексі на 2012 рік передбачається зростання обсягів виробництва валової продукції сільського господарства на 1,9%, у тому числі у рослинництві – на 2,6%, тваринництві – на 1%.

Щодо будівельного комплексу та розвитку транспортної інфраструктур, то у 2012 році обсяг виконаних будівельних робіт у фактичних цінах досягне 530 млн. грн., що на 7% більше очікуваного у 2011 році. Прогнозується ввести в експлуатацію 202 тис. кв. м житла, що більше очікуваного 2011 року на 1%.
На розбудову транспортних інфраструктурних об’єктів буде залучено 47,5 млн. грн. позабюджетних коштів, у тому числі залізничного транспорту – 46,7 млн. грн.

У зовнішньоекономічній сфері здійснюватимуться заходи щодо подальшого розвитку торговельно-економічних відносин з партнерами інших країн світу, у тому числі з Росією, країнами СНД. Це дозволить збільшити обсяг експортних поставок на 9,7%. Стосовно імпорту, то у 2012 році передбачається його зростання на 6,5%.

Прогнозний обсяг доходів місцевих бюджетів на 2012 рік складе 1818 млн. грн. В цілому по області рівень номінальної зарплати у 2012 році досягне 2500 грн. Здійснення заходів щодо стабілізації солідарної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування дозволить підвищити розмір мінімальної пенсії на 149 грн. у порівнянні з груднем 2011 року.

Особлива увага у проекті програми приділена розвитку галузей соціальної сфери. Будуть завершені роботи по створенню на базі обласного центру матері і дитини обласного перинатального центру, в якому впроваджуються сучасні перинатальні технології.

У галузі освіти передбачається відновлення роботи 26 дошкільних навчальних закладів, відкриття 27 дитячих садків на базі загальноосвітніх навчальних закладів, створення 7 навчально-виховних комплексів.

Передбачається провести капітальні та поточні ремонти приміщень обласних установ культури. Зокрема, обласної філармонії, училища культури і мистецтв, музично-драматичного театру, музею космонавтики, бібліотек та краєзнавчого музею.

Окреслюючи основні аспекти комплексної програми регіонального розвитку на 2012-2015 роки, Зінаїда Янченко зазначила, що передбачається упродовж 4 років реалізувати 119 інвестиційних проектів на суму 3702 млн. грн., з яких 47 - по реструктуризації та диверсифікації промислового виробництва (723 млн. грн.), 3 - забезпеченню розвитку високотехнологічного, наукоємного виробництва (174 млн. грн.), 4 - розвитку машинобудівної промисловості (19 млн. грн.), 9 - розвитку високотехнологічного агропромислового виробництва (821 млн. грн.), 11 - ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (56 млн. грн.) 3 - охорони навколишнього природного середовища (17 млн. грн.).

Прогнозується також реалізувати 3 проекти, пов’язані із будівництвом та модернізацією об’єктів виробничої та соціальної інфраструктури, загальною вартістю 29 млн. грн. та 20 проекти по будівництву та реконструкції об’єктів соціальної сфери, загальною вартістю 341 млн. грн.
На реалізацію 16 інших інфраструктурних проектів, зокрема з будівництва і реконструкції кооперативних ринків споживчої кооперації, передбачаються кошти у сумі майже 6 млн. грн., забезпечення надійного електропостачання – 12 млн. грн., будівництва газопроводів – 362 млн. грн. та об’єктів транспортного господарства – 1 млрд. грн.

У сільському господарстві при реалізації 9 інвестиційних проектів очікується створити 4 комплекси по виробництву молока на 3,9 тис. корів, 2 комплекси по відгодівлі свиней, по одному господарству з вирощування ягідної продукції та виробництва і зберігання картоплі.
На територіях, що зазнали радіоактивного забруднення від наслідків Чорнобильської катастрофи, у 2012 році передбачається визначення статусу територій, а починаючи з 2013 року, передбачено створити на цих територіях 16 фермерських господарств по вирощуванню великої рогатої худоби м’ясного напряму, 12 фермерських господарств - по розвитку репродуктивного свинарства, 3 підприємства - по переробці деревини. Прогнозується поступове відновлення галузі льонарства на площі 1400 гектарів та хмелярства - на площі 53 гектари. З метою реабілітації забруднених радіонуклідами територій очікується заліснити 440 гектарів таких земель.

В обговоренні проектів програм взяв участь голова регіональної ради підприємців в області Валерій Онопрієнко, який зокрема вніс пропозицію щодо розроблення переліку певних зобов’язань інвестора перед районом, в якому він працює. Голова громадської ради при облдержадміністрації Олег Умінський підкреслив, що Житомирщина – єдина область, яка створила механізм залучення громадськості до вирішення всіх проблем регіону, і вніс пропозицію щодо створення обласного психологічного центру для дітей.

Ректор Житомирського державного університету ім. І. Франка Петро Саух, який також взяв участь в обговоренні проектів програм, говорив про організацію координації наукових досліджень, гармонізацію відносин бізнесу і науки, створення системи технопарків, які б пов’язували науку, бізнес і виробництво.
„Обласні програми - орієнтир для всіх районів, міст і селищ”, - зазначив Голова обласної ради Йосип Запаловський і закликав при розробці проектів ретельно проаналізувати виконання програм 2011 року.

Завершуючи засідання комісії економічних реформ, Сергій Рижук зазначив, що проекти програм, винесені на обговорення, є одними з найважливіших документів економічного і соціального розвитку області на наступний рік та найближчу перспективу.
За матеріалами: Житомир Експрес
Погода, Новости, загрузка...