Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 29 березня 17:47
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

12 апреля 2012, 09:53

Сергій Рижук: Дітьми мають займатись не тільки служби у справах дітей

На засіданні колегії облдержадміністрації, яке відбулося 10 квітня, з питанням про стан виконання Указу Президента України від 16.12.11 № 1163/2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні» на території області виступила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Олена Савельєва
Сергій Рижук: Дітьми мають займатись не тільки служби у справах дітей
Захист прав дитини – один із пріоритетів соціальних ініціатив, виголошених Президентом України на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України, що відбулося 7 березня. Уповноважений Глави держави з прав дитини Юрій Павленко підкреслює, що Президентом України від Кабінету Міністрів вимагається реалізація заходів із удосконалення роботи соціальних служб шляхом: повного охоплення їх послугами найуразливіших категорій населення; раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки; поетапного підвищення допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми». Політика держави з питань захисту прав дитини будується на пріоритетності виховання дітей у сім’ї і сімейних формах виховання.

Олена Савельєва повідомила, що із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яких в області 3771, 75,5% влаштовано в сімейні форми виховання. Найкращий показник цієї роботи у Баранівському районі – 86,4%, Лугинському – 89,7%, Олевському – 84,5%, Романівському – 91,7%, Ружинському – 90,7%, Чуднівському – 83%, містах Коростені – 84,5% і Малині – 80,3%.

В області залишається пріоритетним державне усиновлення. В 2011 році усиновлено 99 дітей, з них 64 – громадянами України.

Стабільним залишається відсоток (61,7%) дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку та піклування.

В області створено мережу прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. За станом на 01.01.2012 в 167 прийомних сім’ях та в 30 дитячих будинках сімейного типу виховується 510 дітей, що становить 13,5% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Олена Савельєва повідомила, що впродовж 2011 року працівниками районних служб у справах дітей було проведено 1,5 тис. профілактичних рейдів і обстежено сім’ї, діти яких опинились у складних сімейних обставинах.

Було зазначено, що підвищеної уваги потребують проблема прихованого соціального сирітства, коли діти, що мають батьків, роками перебувають у державних закладах, а також питання стану забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, житлом.

Ректор Житомирського державного університету ім. І. Франка Петро Саух, що взяв участь в обговоренні питання, наголосив на тому, що потрібно не фіксувати кількість сиріт і працювати з ними, а попереджати це явище, роз’яснюючи молодим сім’ям питання відповідального ставлення до рішення мати дітей, виховувати їх належним чином.

„Ви маєте опікуватися життям кожної обездоленої дитини. За підсумками півріччя кожен з вас буде звітувати про роботу у цьому напрямку”, - таке завдання доручив головам райдержадміністрацій і головам районних рад, присутнім у залі, очільник області.

Він нагадав, що в області намагалися вирішувати питання захисту прав дітей адміністративними методами, включивши службу у справах дітей як структурний підрозділ у склад головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації. Однак законодавчо це не дозволяється.

„В одному ми переконані – дітьми мають займатись не тільки служби у справах дітей”, - заявив Сергій Рижук. Він дав доручення головам райдержадміністрацій на апаратні наради обов’язково запрошувати працівників служби у справах дітей і запропонував питання забезпечення прав дітей в області винести на розгляд сесії обласної ради.

„Сироти й обездолені діти з’являються там, де у батьків відсутня робота і навіть її перспектива, немає спортивних, культурних закладів. Безвихідь породжує п’янство батьків й інші асоціальні явища. Якщо ці питання не вирішувати, всі соціально-економічні показники втрачають свій сенс”, - підсумував Сергій Рижук обговорення питання.
За матеріалами: Житомир Експрес
Погода, Новости, загрузка...