Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Червер, 28 березня 13:33
Анонси
В епіцентрі
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громаді
Житомирські артисти передали чергову гуманітарну допомогу Баранівській громадіУ Житомирі своїми імеджевими та бізнес секретами ділилася Тетяна ВовкЖитомирські самбістки здобули золото на етапі Кубку світу зі спортивного та бойового самбоНові горизонти для захисників, які звільнилися зі служби за станом здоров’я

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

3 ноября 2014, 09:20

На Житомирщині досліджують 120-річну трипільську культуру

З метою популяризації трипільської культури 28 жовтня в селі Городське Коростишіського району відбувся науково-практичний семінар «Українсько-трипільський центр на Житомирщині». Та передусім організатори заходу прагнуть у майбутньому створити в області навчально-мистецький туристично-інформаційний центр «Дивосвіт Трипілля».
Участь у роботі семінару брали заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Світлана Гресь, місцева інтелігенція, краєзнавці, студенти-історики та учні Городської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.
У своєму виступі Ярослав Лагута акцентував: «Якщо людина не знає свого минулого, не цікавиться ним, тоді вона немає майбутнього. Тому дуже важливо, що цей семінар об’єднав досвідчених науковців і молодих дослідників. Представлені знахідки та реконструкції приваблюють навіть сучасних дітей, викликаючи у них інтерес до історії».
У свою чергу Світлана Гресь додала, що такі заходи необхідно зробити традиційними, аби залучати до наукових досліджень молодь нашого регіону.
Захід було присвячено 70-річчю з дня смерті українського письменника, громадського діяча та археолога Олега Ольжича. У такий спосіб організатори вирішили вшанувати пам'ять нашого відомого земляка зовсім невипадково. Адже Олег Ольжич досліджував поселення трипільської культури на теренах України. Зокрема 2004 року у Чернівцях вийшло друком україномовне перевидання його монографії «Шипинці. Мистецтво та знаряддя неолітичного селища».
Екскурс в історію розвитку трипільської культури на території села Городське зробила заступник директора місцевої загальноосвітньої школи Валентина Кравченко. Науковець розповіла, що село Городське є одним із найдревніших на Житомирщині. За її словами, найбільше пам’яток часів трипілля було знайдено на місцевій Червоній горі. Це поселення ввійшло в історію під такою назвою, бо там зосереджені найбільші поклади червоної глини. Загалом же, на Житомирщині налічується 55 поселень трипільської культури.
Керівник культурно-мистецького центру «Поліська хата» Інна Величко зі свого боку наголосила, що село Городське є родзинкою туристичного маршруту Житомирщиною.
З унікальними реконструкціями трипільської культури ознайомила учасників семінару член Спілки народних майстрів України, ініціатор створення музею «Дивосвіт Трипілля» Людмила Смолякова. Наразі в Україні одночасно працюють чотири її тематичних виставки, частину експонатів вона й представила у Городському. Людмила Смолякова заразом представила й колекцію тарілок зі знаками трипільської культури, які свого часу систематизував ще Олег Ольжич. Майстриня також нагадала, що трипільську культуру в Україні вперше було досліджено 120 років тому.
У рамках семінару «Українсько-трипільський центр на Житомирщині» присутнім було продемонстровано колекцію одягу, виконаного у трипільському стилі. Також під час заходу відбулася презентація виставки «На трипільській землі» заслуженого художника України Юрія Камишного.
За матеріалами: http://expreszt.com.ua/
Погода, Новости, загрузка...