Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Середа, 19 листопада 21:19
Анонси
В епіцентрі
На Житомирщині відбувся аграрний форум у межах проєкту «Діалог влади та бізнесу»
На Житомирщині відбувся аграрний форум у межах проєкту «Діалог влади та бізнесу»
На Житомирщині відбувся аграрний форум у межах проєкту «Діалог влади та бізнесу»Житомирщина готова до викликів зими. В області створено понад 700 пунктів незламностіНа Житомирщині відбулося П’яте регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові УкраїниСформовано новий склад молодіжної ради при Житомирській ОВА

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
https://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

25 мая 2016, 10:59

У Житомирі госпіталізовано чоловіка із клінічним діагнозом ботулізм

Мешканця Житомира 1993 року народження швидка допомога доставила до інфекційного відділення ЦМЛ №1 20 травня. Лікарі запідозрили у хворого ботулізм через основні симптоми: біль у шлунку, головний біль, головокружіння, загальна слабкість, двоїння в очах, порушення акомодації, нудота, блювання. За словами потерпілого він занедужав ще 17 травня після вживання тушонки домашнього виробництва. Як з’ясували фахівці лабораторного центру Держсанепідслужби у Житомирській області, м’ясні консерви було виготовлено у домашніх умовах в селі Н.Дорогинь Житомирської області. Залишки продукту знищені.

Перебіг хвороби - середньої важкості, хворому введено протиботулінічну сироватку 21 та 22 травня.

Нагадаємо, що найбільш небезпечні продукти, які можуть викликати отруєння ботулотоксином - консерви домашнього приготування в герметично закритій тарі. Адже сприятливі умови для утворення бактеріями Clostridium botulinum ботулотоксину – відсутність кисню. У домашніх умовах важко домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим, у цілях профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину - солона і копчена риба, ковбаса, повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°.

Не слід вживати у їжу будь-які м'ясні чи овочеві консерви, навіть куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.
Погода, Новости, загрузка...