Якість питної води служить основою епідемічної безпеки і здоров’я населення. Доброякісна вода є показником високого санітарного благополуччя і життєвого рівня населення, забезпеченого централізованим водопостачанням. В Україні якості питної води органи влади та охорони здоров’я приділяють особливу увагу.
Питна вода повинна відповідати СанПіН “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”
Дані санітарні правила застосовуються щодо води, призначеної для споживання населенням в питних і побутових цілях, для використання в процесах переробки продовольчої сировини та виробництва харчових продуктів, їх зберіганні і торгівлі, а також для виробництва продукції, що вимагає застосування води питної якості.
Багато людей звикли вважати, що вода – це невичерпне джерело життя, який підтримує нормальну життєдіяльність всього організму. Однак існують окремі хвороби, що передаються через воду.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) приділяє особливе значення вивченню хвороб, які пов’язані з використанням або вживанням неякісної води та відсутністю відповідних умов санітарії. За даними ВООЗ, 25% населення постійно ризикує захворіти хворобами, пов’язаними із споживанням недоброякісної питної води.
До таких хвороб належать інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо) і хвороби, що пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо). На жаль, всі перелічені хвороби трапляються і в Україні. Щороку Міністерство охорони здоров’я повідомляє про спалахи тих чи інших захворювань, пов’язаних з водою.
Не є виключенням і Житомирська область. Фахівцями обласного лабораторного центру протягом 2016 року здійснено значний обсяг лабораторних досліджень якості питної води в усіх районах області. Наглядно ознайомитись з даними щодо моніторингу якості води можна в доданих таблицях.
Якість води за 2016 рік за мікробіологічними показниками