Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 26 квітня 18:15
Анонси
В епіцентрі
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімейВолейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громад

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

27 февраля 2017, 15:43

«Ні, не білі в цих ангелів шати…»

23 лютого у Житомирському базовому медичному коледжі ім.Г.С.Протасевича відбулася зустріч студентської молоді з медичними працівниками – учасниками АТО.
«Ні, не білі в цих ангелів шати…»
Це вже другий такий захід, що його підготувала і провела обласна наукова медична бібліотека для студентів медичних навчальних закладів.

«Ангели серед війни» - так називають медичних працівників у зоні АТО. Вони зовсім не схожі на класичні біблійні персонажі, однак викликають до себе повагу, любов та навіть благоговіння своєю невтомною, жертовною роботою у зоні бойових дій:

Ні, не білі в цих янголів шати -
Камуфляж та на крилах броня,
Лікарі українські, солдати -
На війні оборонці життя.

Сили й мужності їм не займати -
Переборюють смерть і страждання,
Щоб побачила сина знов мати,
Часто тільки на них сподівання.

Зліва міни і «Гради» праворуч -
З нами в очі дивились ви смерті…
І ми знали – якщо лікар поруч -
Просто так не дадуть нам померти.

Цим віршем, який один з воїнів АТО присвятив медичним працівникам, розпочалася зустріч студентів-фармацевтів з лікарями та медичними сестрами, які надавали допомогу нашим воїнам під час проведення антитерористичної операції на сході України.

Декотрі з них, як, наприклад, лікар Житомирського військового шпиталю, підполковник медичної служби В’ячеслав Анатолійович Виговський, вже вдруге виїжджають до зони АТО, інші учасники вечора, цивільні лікарі М.П.Морозько, В.Н.Опанасюк, О.В.Шубін – знаходилися там у найбільш гарячу пору - 2014 – 2015 рр.
Завжди, коли починаються бойові дії, військові медики першими стають на двобій зі смертю.
Мало хто з присутніх знав про те, як упорядкована медична служба у зоні бойових дій, але це дуже важливо для того, щоб уявити, яку роботу і в яких умовах виконують медичні працівники на війні. Після розповіді В’ячеслава Анатолійовича, присутні вже мали уявлення про це, а також із задоволенням почули, як змінилося на краще становище в зоні АТО з постачанням усього необхідного для лікування та евакуації поранених .
Гостею заходу була також старший сержант, операційна медична сестра Житомирського військового шпиталю Світлана Геннадіївна Комарова.
На долю цієї симпатичної, мужньої жінки випали в зоні АТО неабиякі випробування – під час наступу супротивника літом 2014 року вона з лікарем Виговським і ще однією медсестрою опинилася у глибокому тилу сепаратистів. Без зв’язку зі своїми, без їжі, без води та під постійною небезпекою потрапити у полон. Тільки на третю добу медиків вивела через блокпости група українських розвідників.
Перше запитання, яке спадає на думку, коли дивишся на цю невеличку усміхнену і молоду жінку – чи не страшно було на війні? Світлана Геннадіївна, не вагаючись, відповідає: «Про це не встигаєш подумати, перед тобою поранений – треба працювати».
Взагалі всі виступаючі розповідали про свій бойовий шлях саме так, без пафосу – «робота така».
Віктор Миколайович Опанасюк – анестезист обласного перинатального центру, отримав призивну повістку до 30-ї окремої механізованої бригади вже через 2 тижні після початку АТО. Через 5 місяців перебування в зоні бойових дій отримав поранення. Оцінкою роботи Віктора Миколайовича в зоні АТО став орден «За мужність» 3-го ступеня.
Віктор Миколайович розповів студентам про свій бойовий шлях, про те, як з плином часу змінювався характер бойових зіткнень і про ті умови, в яких доводилося працювати медичним працівникам під час бойових дій.

Затамувавши подих, слухали студенти лікаря – анестезіолога житомирської центральної дитячої міської лікарні Максима Петровича Морозька.
Своєю розповіддю він знайшов шлях до серця кожного з присутніх, зумів передати відчуття людини, яка вперше опинилася у зоні бойових дій не як сторонній спостерігач, а саме як лікар. «Роби, що потрібно – і нехай буде, що буде» - ось кредо лікаря Морозька на війні.

Ще один з гостей вечора - Олег Володимирович Шубін, хірург центральної міської лікарні №1 м.Житомира надав велику кількість знімків свого військового життя. Він розповів про свій бойовий шлях, прокоментувавши фотографії. А пов’язаний цей шлях зі славетною 95-ю окремою аеромобільною штурмовою бригадою. Як на хірурга, на лікаря Шубіна у польових умовах випала найскладніша частина роботи.

Хоча лікарі Виговський, Морозько, Шубін за мужність та самовіддану роботу в зоні бойових дій нагороджені орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, ніхто з них не вважає себе героєм. Справжніми героями вони називають наших військовослужбовців.

Студенти та викладачі фармацевтичного коледжу доклали багато зусиль, щоб захід пройшов з успіхом, щоб медичні працівники – учасники бойових дій відчули шану та повагу до себе. Для кожного з них студентами коледжу, хлопці і дівчата виконували патріотичні і ліричні пісні.

Директор ЖБФК Євген Володимирович Хомік висловив глибоку подяку всім учасникам заходу, підкресливши важливість таких зустрічей для патріотичного виховання студентства. Самі студенти, стоячи, оплесками зустрічали та проводжали своїх гостей.
Погода, Новости, загрузка...