Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 26 квітня 06:10
Анонси
В епіцентрі
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімейВолейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громад

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

6 февраля 2020, 11:54

Заходи зі стимулювання енергозбереження в дії: Екологічний ліцей №24

Екологічний ліцей №24 м. Житомира за результатами І півріччя 2019 року за свою економію енергетичних ресурсів внаслідок ефективної експлуатації будівель отримав 12 020, 50 грн. Всі кошти від економії було спрямовано на виплату премій працівникам, які займаються господарською роботою в ліцеї: заступнику директора по господарській частині, технічним працівникам, робітникам, що обслуговують будівлю.

«За 4 останні роки, ми замінили 400 м.п. тепломережі (ще залишилося замінити 150 м.п.), після заміни ми відразу відчули покращення. Також минулого року ми здійснили хімічну промивку труб. Ще 10 років тому наші учні провели енергоаудит в ліцеї самостійно. Вони поділилися на три групи за ресурсом споживання: електроенергія, вода та теплова енергія і перевірили споживання усіх ресурсів, а також обстежили наявний стан мереж. За результатами такого аудиту було встановлено тепловідбиваючі екрани за радіаторами, замінено крани, відремонтовано бачки унітазу, які протікали і призводили до значних втрат води», - розповідає директор ліцею Ганна Дудік.

За рахунок використання мобільного додатку «Кліматичні краплі» в ліцеї було замінено 2 вікна та 1 двері на енергозберігаючі. Станом на сьогодні в ліцеї залишилось замінити вікна лише в коридорах, оскільки в класах та кабінетах вже встановлено енергозберігаючі. Також в ліцеї було повністю замінено освітлення - з ламп розжарювання перейшли на люмінесцентне освітлення і вже зараз почали перехід на світлодіодні лампи. Проте важко досягнути суттєвої економії електричної енергії в умовах повної комп’ютеризації школи.

Заступник директора по господарській частині Олександр Трохименко веде щоденний енергомоніторинг та піклується про регулювання температурного режиму. Щодо економії споживання тепла, він розповідає: «В нас встановлено систему автоматичного регулювання теплоспоживання та відремонтовано всі засувки, встановлено нові радіатори. Після завершення інших заходів, таких як: заміна вікон, утеплення фасаду та фундаменту з облаштуванням відмостки навколо будівлі ліцею ми зможемо ще більше економити».

Також неабияке місце в роботі за напрямком енергоефективності в ліцеї займає просвітницька робота. Учні створили енергетичну групу – клуб «Екос», який багато разів брав участь в різних проєктах та конкурсах. Також енергетична група слідкує за правильним використанням електроенергії, води. Взявши участь в польському проєкті, учні в подарунок отримали крани з фотоелементами, які встановили у молодших класах. Впродовж 16 років на базі ліцею проводиться екологічний фестиваль «Голос землі», під час якого піднімаються теми дбайливого ставлення до природи, правильного енергозбереження, зміни клімату.

«Роз’яснювальна робота серед дітей – це найперше. Адже якщо діти не будуть ставитися бережно до споживання енергії, то ніхто не буде ставитися бережно», - додає директор ліцею.
Погода, Новости, загрузка...