Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

Неділя, 28 квітня 17:03
Анонси
В епіцентрі
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімейВолейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громад

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

22 июля 2013, 11:07

Концепція реформування місцевого самоврядування в Україні стала ключовою темою Єдиного дня депутата на Житомирщині

У третій четвер кожного місяця депутати місцевих рад усіх рівнів проводять виїзні прийоми громадян у виборчих округах, де їх було обрано, та за місцем проживання виборців. Черговий Єдиний день депутата відбувся 18 липня. У селі Привороття Брусилівського району та селі Леніне Радомишльського району цього дня побував перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков. Разом із ним з життям громад ознайомлювалися представники засобів масової інформації. У заходах брали участь керівники органів місцевого самоврядування і виконавчої гілки влади у районах, депутати місцевого рівня, депутат обласної ради Наталія Данилюк та голова Черняхівської районної ради і представник України у Конгресі місцевого самоврядування Ради Європи Наталія Рибак.

У селі Привороття, де проживає 675 осіб, учасники Єдиного дня депутата переконалися у тому, що в населеному пункті громада послідовно розвивається, постійно власними зусиллями вдосконалюючи найголовніше для людини – соціальну сферу. У селі функціонує дошкільний навчальний заклад «Калинонька», загальноосвітня школа, будинок культури, бібліотека, амбулаторія, аптечний пункт, відділення поштового зв’язку, храм та заклади торгівлі. Володимир Арешонков відвідав деякі з обєктв соціальної інфраструктури, поспілкувався з їх колективами, а також вихованцями Молодіжного центру, який діє при будинку культури.

Село нині успішно підхопило розвиток зеленого туризму. Прикладом цьому є Володимирська садиба, у якій створені всі умови для відпочинку і проживання гостей. Вперше господиня приймала туристів під час «Євро–2012», багато їх і цього літа.

Приворотський сільський голова Віктор Шкуратівський – ініціатор багатьох добрих справ у селі. Так, сільська рада розробила Програму соціально-економічного розвитку села, завдяки чому громаді вдалося вийти з глибоко депресивного стану – вже в минулому році спеціальний фонд сільської ради становив 1 мільйон 700 тисяч. Це при тому, що у 2006 році дохідна частина бюджету сільської ради становила всього 26 тисяч гривень.

Концепція реформування місцевого самоврядування в Україні стала ключовою темою Єдиного дня депутата на Житомирщині

Фото Юлії Гуз
У Приворотті змогли знайти спільну мову з чеським інвестором, який збудував тут своє підприємство електромонтажних виробів «КОПОС ЕЛЕКТРО УА». Підприємство є бюджетоутворюючим. За словами сільського голови, за рік «КОПОС» сплачує до сільського бюджету близько 300 тисяч гривень.
Віктор Шкуратівський поділився планами на майбутнє, і вони безпосередньо стосуються реформування місцевого самоврядування. «Декілька сусідніх громад звернулися до нас з ініціативою об’єднання з центром у Приворотті. Відбулися громадські збори, створені ініціативні групи. Ми знаємо, який формат об’єднання ми хотіли б бачити, що готові вкласти у якості ресурсів, щоб проект був вдалий і економічно вигідний, і в чому нам буде потрібна допомога держави. Сподіваємось, що наша місцева концепція знайде своє втілення», – каже сільський голова.

Цілковито підтримує реформування, зокрема щодо надання більших повноважень на місця, Ленінський сільський голова Віктор Волинець. «Ми нині відчуваємо, наскільки невідпрацьований механізм проплати коштів, наприклад, щоб допомогти місцевому ФАПу. Щоб замінити лічильники у школі, потрібно 14 разів поїхати до обласного центру. Маємо проблему транспортного сполучення між селами нашої сільської ради, адже Леніне, Мар’янівка і Рудня Городецька знаходяться на значній відставні одне від одного. Якщо буде проведене реформування, це, безумовно, розв’яже нам руки, і ми зможемо у себе на місці вирішувати свої ж проблеми».

Ленінська сільська рада є ще одним взірцем дієвої громади в області. У 2011 році за кошти сільської ради здійснили капітальний ремонт дитячого садочка, який відвідує 25 дітей. До кінця поточного року планується цілком завершити реконструкцію занедбаного в минулому будинку культури. У селі є також школа, лікарська амбулаторія, фельдшерський пункт, торгівельні заклади, відділення зв’язку, бібліотека. Сільський голова повідомляє про першочергові завдання, над якими працює громада: це благоустрій сіл, ремонт доріг, вуличне освітлення тощо. Бюджет Леніного формують діючі на його території сільськогосподарські підприємства, громада покладає надії на ще більш активний розвиток агрогалузі у майбутньому.

Підсумовуючи враження від побаченого і від спілкування з жителями обох сіл різних районів Житомирщини, Володимир Арешонков наголошує: «Реформа місцевого самоврядування, яка фактично стартувала в Україні, має на меті сформувати ефективне місцеве самоврядування і належну територіальну організацію влади, забезпечити надання владою якісних та доступних публічних послуг людям, максимально залучити громадськість до прийняття важливих управлінських рішень. Спілкуючись із громадами сіл Привороття і Леніне, я ще один раз переконався у тому, що ця реформа йде від самих людей, ніхто не заперечує потребу в ній. Територіальні громади, в яких ми побували, мають всі можливості та ресурси, а головне – бажання розвиватися, самостійно творити своє краще майбуття. У цьому їм сприятиме втілення реформи», – зазначає перший заступник голови обласної ради.

Прес-служба обласної ради
За матеріалами: http://expreszt.com.ua/
Погода, Новости, загрузка...