Житомир-Експрес
регіональний сайт новин

П'ятниця, 26 квітня 15:12
Анонси
В епіцентрі
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімей
У Бердичеві працює Ветеранський хаб для підтримки Захисників та їх сімейВолейбольний клуб «Житичі-Полісся» здобув бронзову сходинку Чемпіонату УкраїниЖитомирська волонтерка закликає містян продовжувати допомагати захисникамПроектна команда «Лабораторії підприємництва» взяла участь у тренінгу з підсилення спроможності громад

Программа телепередач на TVgid.ua.
Все последние новостиУкраины на ukr.net.
Автопродажа Renault для автолюбителей Украины.
http://job.ukr.net/ - вакансии со всей Украины.

4 июня 2012, 02:22

Сергій Рижук: «Кожен житель нашого поліського краю має бути впевнений: вода, якою він користується, якісна і корисна»

Проблема чистої питної води для людини – це проблема життя. В сучасних умовах, коли її якість погіршується, вирішення питання важливе для кожного. Науковці вважають, що завдяки якісній питній воді можна запобігти 90% хвороб і, вживаючи таку воду, людина житиме 120 років. Як забезпечити Житомир і область чистою питною водою, хто має це зробити і скільки це коштуватиме – такі питання були предметом обговорення під час прямого ефіру, що відбувся на Житомирському телеканалі «Союз-ТВ» 30 травня.
Сергій Рижук: «Кожен житель нашого поліського краю має бути впевнений: вода, якою він користується, якісна і корисна»
Своїми думками і пропозиціями обмінювалися голова облдержадміністрації Сергій Рижук, Житомирський міський голова Володимир Дебой та науковці, професори Житомирського національного агроекологічного університету, кандидати технічних наук Анатолій Запольський, Іван Грабар, Ігор Пількевич.

Як зазначив Сергій Рижук, в середньому на одного жителя Житомирщини припадає 880 куб. м води на рік, в той час, як світовий показник складає 4900 куб. м. Науковці підтвердили, що Україна – найбідніша серед європейських країн за об’ємом водних ресурсів. До того ж у зв’язку з інтенсивним розвитком промисловості і сільського господарства збільшується потреба у воді і погіршується її якість – у воду потрапляють пестициди, добрива та й відходи виробництва. Очисні споруди в основному побудовані в 60-х роках минулого століття, отже, використовуються застарілі технології й обладнання.
Проблему чистої води, вважає очільник області, потрібно вирішувати усім миром, громадою, використовуючи сучасні наукові напрацювання: «Ми хочемо, щоб люди знали, що це питання нас турбує, що ми намагаємося його вирішити. Важливо, щоб громадяни правильно розуміли, що відбувається, і підтримували дії влади у розв’язанні проблем навколо водопостачання міста».

Голова облдержадміністрації переконаний: забезпечення людей чистою водою – це обов’язок влади, яка у співпраці з науковцями і при підтримці громадськості, застосовуючи комплексний підхід, має дати якісну воду кожній людині, від природного джерела – до штучного, яким є водопровідний кран у кожній оселі. Для цього вже багато чого зроблено. Проведена заміна технічно зношеного та аварійного устаткування на хлораторній станції ІІ підйому Житомирського водоканалу з переходом на гіпохлорид натрію. Ведуться роботи по днопоглибленню і очищенню водосховища «Відсічне», яке є єдиним життєдайним джерелом для Житомира. Цей проект був розроблений ще у 2004 році. На даний час вивезено близько 1 млн. куб. м суміші, для продовження і закінчення робіт потрібні кошти у сумі 80 млн. грн.

Під час прямого ефіру наголошувалося на необхідності очищення води для жителів інших міст і сіл області, які споживають 90% усієї води. Очільник області повідомив, що практично завершено роботи по очищенню води у Бердичеві, в області працює 10 станцій знезалізнення води. Жителям регіону вже знайома «Тала вода», розроблена із залученням інженерів Коростенського заводу «Хіммаш».

Професор Анатолій Запольський, який присвятив проблемам чистої води багато років, із задоволенням зазначив, що в області розроблена і почала працювати програма «Питна вода», розрахована на 2012-2020 рр. Він повідомив, що науковці мають чимало напрацювань щодо економії електроенергії в процесі водоочищення і водопостачання, щодо комплексної системи очищення стоків тощо, якими радо поділяться задля вирішення питання екологічної безпеки регіону і постачання якісної води.

На початку передачі телеглядачам було запропоновано відповісти на питання, чи підтримують вони ініціативу влади щодо розширення і очищення водосховища «Відсічне». Впродовж ефіру глядачі телефонували до студії, і з’ясувалося, що абсолютна їх більшість – 96% - підтримує дії влади.
Підсумовуючи обговорення і результати голосування людей, Сергій Рижук сказав: «Глядачі підтвердили, що проблема є і її потрібно вирішувати комплексно. Кожна людина, яка проживає у нашому поліського краї, має бути впевнена: вода, якою вона користується, якісна і корисна. Ми маємо це зробити у співпраці з наукою, заручившись розумінням громадськості. Питання на сьогоднішній час полягає не в коштах, а у комплексному вирішенні проблеми. Нам вкрай необхідні нові технології, це питання життя мешканців краю».
За матеріалами: Житомир Экспресс
Погода, Новости, загрузка...